Guvernul pregătește eliminarea măsurii prin care 200 de lei din salariu sunt neimpozabili, astfel că veniturile ar putea scădea. În același timp, la nivel înalt se discută despre reducerea taxării pe muncă, iar specialiștii în economie atrag atenția că mai bine de jumătate din an muncim doar pentru sta. Peste un milion și jumătate dintre angajații români care muncesc pe salariul minim ar putea pierde scutirea de impozit a celor 200 sute de lei.

Citește și: Veniturile românilor nu țin pasul cu cheltuielile. Aproape toți banii se duc pe facturi și mâncare: „Nici vorba de economii. De unde?”

Guvernul ia în calcul această variantă fără a avea încă pe masă o formulă finală, pentru o eventuală majorare a salariilor. În lipsa unui plan concret, discutat în coaliție și agreat de patronate, angajații riscă să primească salarii mai mici cu o 100 de lei.

Oamenii sunt nemulțumiți, mai ales de faptul că din salariile lor 10% merge către sănătate, deși sistemul nu le oferă prea multe opțiuni.Specialiștii spun că autoritățile ar trebui să țină cont și de componenta socială a salariului minim. Astfel că în spațiul public a fost reluată discuția privind reducerea taxării pe muncă. Coaliția de guvernare lucrează la trei variante care sunt în analiză la Ministerul Muncii și cel al Finanțelor.

„Prima variantă este cea a impozitului progresiv, doar că liberalii se opun în coaliția de guvernare. A doua variantă este cea a introducerii unui impozit pe venitul global, denumit și impozit pe gospodărie, iar cea de-a treia variantă discutată în coaliția de guvernare reprezintă cea a deducerilor fiscale pentru anumite categorii sociale”, a declarat reporterul NEWSTIME.

Din cele 12 luni ale anului, 7 luni muncim doar pentru stat, pentru plata taxelor și a impozitelor, mai ales dacă adăugăm și TVA-ul sau taxele locale.

Abia după, angajații muncesc pentru ei. În acest moment, salariul minim este de 3.300de lei brut. Din această sumă, acum 200de lei sunt neimpozabili, apoi 25% reprezintă asigurările sociale, 10%contribuția la sănătate, iar pentru impozitul pe venit se reține tot 10%. În final, angajatul primește doar 2.079de lei. Autoritățile discută cu mediul de afaceri dacă salariul minim va fi majorat la 3.700 de lei brut și când se poate aplica acest lucru.