Veniturile românilor nu țin deloc pasul cu cheltuielile. Aproape toți banii se duc pe facturi și mâncare. Oamenii recunosc că nu reușesc să facă deloc economii, iar singurii bani care ajung în conturile lor bancare sunt cei de la angajator, o dată pe lună, care sunt apoi retrași cu țârâita pentru a putea supraviețui.

„Depunerea e de la angajator, n-avem din ce să economisim, foarte rar economisim.

Avem o intrare și restul plăți. Pe rate, pe mâncare, pe întreținere(n.red. se duc banii). Foarte puțin pentru sufletul nostru”, spune o angajată.

Nevoia i-a învățat să își calculeze bine veniturile, mai ales când totul în jur s-a scumpit iar salariile au rămas la fel. Realitatea financiară se observă cel mai bine atunci când oamenii își analizează conturile bancare. Lunar, pe plus e doar o tranzacție, cea de la angajator, când salariile le sunt virate, apoi începe numărătoarea inversă: „Cred că marea majoritate scoate, și eu

am făcut același lucru. Mai greu depunem.”

Potrivit Institutului Național de Statistică, aproape toți banii oamenilor se duc pe cheltuielile de zi cu zi.

„Peste 85% din ce câștigăm cheltuim pe mâncare și facturi. Veniturile medii pentru o familie sunt de peste 7500 de lei, însă cheltuielile ajung la peste 6500 de lei”, a transmis Diana Buzea, reporter Kanal D.

„Pe hrană, pe utilități și cam atât, că de copii, să le mai cumperi rechizite și îmbrăcăminte nici nu se mai pune problema”, mai spun românii.

Cu un buget care lună de lună ajunge la limită, românii nici nu mai speră să pună deoparte vreun ban: „Nu ne permitem să punem ceva deoparte”, „Nici vorba de economii. De unde atâtea economii?”

Specialiștii în economie atrag atenția că o parte semnificativă a veniturilor ajunge tot la stat, prin taxe și impozite.

„42% din salariu merge în taxe și impozite, deci cumva muncim 7-8 luni doar pentru stat. Taxarea, mai ales pe muncă, este extrem de mare”, a explicat Adrian Codirlașu, analist economic.  

De la 1 iulie Guvernul a anunțat că salariul minim va crește cu 400 de lei și va ajunge la 3700 de lei brut.