Mai avem mai puțin de o lună până la Paște, când de pe masa de sărbătoare nu trebuie să lipsească ouăle roșii. Cum cererea va fi mare, prețurile acestor produse au început deja să crească. Unii specialiști spun că s-ar putea să asistăm la speculă din partea unor comercianți care vor să facă profit cu orice preț. 1,50 lei, atât a ajuns să coste un ou în piețele din Capitală, spre disperarea oamenilor care se gândesc cu groază ce vor mai putea pune pe masa de Paște după scumpirile în lanț.

„De la un leu, la 1,5 lei. Vă dați seama cât o să mai ajungă. La vreo doi, cred că bate pe la doi până la Paște. Când te uiți, din două îmbucături l-ai înghițit când ți-e foame”, „Era 50 de bani și acum e un leu, 1,20 lei- 1,50 lei. Mă uit întâi peste tot și pe urmă cumpăr”, spun clienții. 

Anul acesta, românii vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru ouăle de pe masa de Paște

Iar cei care vor să cumpere ouăle gata vopsite trebuie să bage adânc mâna în buzunar: „Dacă vrea ouă vopsite, 2,50 lei oul.”

Dacă ouăle provin de la găini crescute în aer liber, crește și prețul. Un singur ou costă între 1,60 lei și 1,90 lei, în funcție de mărime: „8 ouă 12,50 lei, asta înseamnă că e 1,60 lei oul.”

Specialiștii din industria alimentară avertizează că unii comercianți vor să speculeze perioada Sărbătorilor Pascale, așa că vor crește și mai mult prețurile: „Vom asista la prețuri, eu spun, cu 10-15% mai mari în ultima săptămână, dinaintea Sărbătorilor Pascale.”

Dacă în 2022, un cofraj cu 30 de ouă costa în medie 30 de lei, anul trecut prețul acestuia a ajuns la 45 de lei, iar specialiștii din industrie estimează că în acest an, până de Paște, pentru aceleași 30 de ouă prețul ar putea fi

și de 55 de lei. Producătorii de ouă trag un semnal de alarmă și ne îndeamnă să avem grijă de unde cumpărăm, dacă vrem să obținem cel mai mic preț.

„În retail, în comerțul modern, îl găseați în medie între 0,7-0,8 lei, pe când în piața liberă noi am găsit între 1,2-1,6 lei. Deja e cu 50% în plus mai scump pe piața liberă decât oul din fermă, în condițiile în care oul din fermă este și ambalat”,

mai atrag atenția specialiștii. 

Cei care vor să economisească și-au făcut stocurile de acum, când prețurile sunt încă mai mici.

„Ouăle pe care le-am cumpărat acum, cu o parte din ele fac cozonaci. O să trimit și în Italia la o rudă și în Anglia la fetița mea și bag și în congelator, să-mi fie mai ușor în Săptămână Mare”,

mai spun românii.

Și carnea de miel se află pe lista neagră a scumpirilor. Un kilogram de miel se vinde acum în viu, în ferme, cu 25 de lei per kilogram, dar specialiștii spun că prețul va urca până la 30 de lei odată cu apropierea Paștelui.