Dacă poftiți la cireșe, s-ar putea să vă treacă atunci când aflați prețul. Cine vrea să cumpere chiar și de gust trebuie să bage mâna adânc în buzunare pentru că un kilogram costă aproape 200 de lei. Străinii sunt ceva mai norocoși. La ei, chiar dacă nu este sezon, cireșele se vând mai ieftin chiar și cu 50%.

Fructele de import au prețuri care îi sperie pe posibilii cumpărători

Într-o piață din Sibiu, cireșele stau la loc de cinste alături de căpșunile din Grecia, mango din Africa și pepenii din Maroc. Fructele coapte în livezile din Spania atrag privirile pofticioșilor, însă prețul ține clienții departe.

„Avem clienți care sunt permanenți, vin să cumpere cireșe. 190 de lei kilogramul de cireșe, cireșe de Spania. De obicei aducem fructele astea pentru clienți mai speciali și avem cerință, și la mango și la ananas.

Sunt zile în care vin 2,3 trei kilograme, sunt zile în care vinzi foarte puțin”
, spune un comerciant.

Cumpărătorii se uită și trec mai departe. Puțini sunt cei care se încumetă să cumpere chiar și o mână de cireșe.

„Din partea asta nu aleg nimici, mă sperie prețul și nu cumpăr. Sunt pensionar. Ai văzut dumneata pensionar să-și cumpere cireșe la prețul ăsta? Nu cred”, „Nu ne tentează.

Nu suntem siguri că sunt naturale și nu ne tentează. Exagerate(n.red. prețurile) pentru fructe acum”, „Ne abținem pentru când apar cireșele noastre. Nu cred că ne întindem la cireșe. Mai așteptăm, nici nu ne gândim la ele, așteptăm să ajungă la un preț mai rezonabil”, „Nu dau atât. Pot să mănânc o combinație de nuci. Cumva eu merg pe principiu să mănânc ce e de sezon”, spun românii.

În Spania, locul din care sunt importate cireșele, fructele costă mult mai puțin. Pentru un kilogram spaniolii scot din buzunar aproape 10 euro. Complet diferite stau lucrurile și în Marea Britanie. Într-un supermarket din centrul Londrei, cireșele sunt mult mai ieftine decât în piețele românești: „Am ajuns la cireșe, cireșe de Chile, 10 lire kilogramul. Arată foarte bine și după cum arată raftul, se și cumpără.”

Majoritatea românilor spun că vor cumpăra cireșe atunci când în piețe vor ajunge fructele românești, la prețuri pentru toate buzunarele.