Cu doar o săptămână înainte de Crăciun, când alții fac profit, piețarii sunt în pragul falimentului. Clienții abia dacă le mai trec pragul. Mulți se aprovizionează din supermarket-uri sau comandă online produsele pentru Crăciun, iar vânzătorii de la tarabe se plâng că profitul s-a înjumătățit. În piețele din Capitală bate vântul a pagubă. Dacă în anii trecuți, înainte de sărbători nu aveai loc să arunci un ac, acum unii tarabagii au ajuns să stea degeaba în lipsa clienților.
„Dacă n-a fost vânzare, ce să faci? Stai, te uiți la ele, dacă le vinzi bine, dacă nu, nu. Mai dai și la găini, mai arunci și aici. Ce să faci? Mai dai și degeaba la cucoane”, „Merge foarte slab de Crăciun, vânzare foarte puțină. Dăm doi, trei morcovi”, spun vânzătorii.
Comercianții dau vina pe supermarket-urile online pentru lipsa clienților de la tarabe
Cei care s-au săturat să tot piardă și-au închis tarabele. Cei rămași se tem că-i paște falimentul: „Mai ales în săptămâna asta nu era loc, se călcau în picioare. Acum nimic. Nu știu din ianuarie cine să vină să mai stea aici, să îngheț de frig pentru o sută, două de lei, mai bine stai acasă. Mai mult de jumătate(n.red. au scăzut vânzările).
” Comenzile
online au devenit cel mai de temut dușman al piețarilor. Pentru că oamenii vor să câștige timp, își doresc să primească produsele de sărbători la ușa casei. „Online-ul ăsta ne omoară. Că nici supermarket -urile nu sunt pline, dar toată lumea comandă acasă”, cred producătorii.„Datele Institutului Național de Statistică arată că șapte din zece români au plasat cel puțin o comandă online în acest an, iar în perioada sărbătorilor comenzile online de mâncare cresc și ele. Datele unui supermarket online arată că cel mai comandat produs a fost chiar ceapa verde, urmată de pătrunjel și de fructe de pădure”, a transmis Mădălina Bichir, reporter Kanal D.
Iar cei care nu-și comandă se aprovizionează din supermarket: „În hipermarket-uri le ai pe toate la îndemână, nu stai să alergi după carne într-o parte, legume într-o parte”, „De la supermarket și ne-am tăiat porcul nostru de Crăciun.
Nici la galantarele cu carne de porc oamenii nu se mai înghesuie. Mulți privesc și trec mai departe.
„Sunt anii în care, uitați, stăm și ne uităm lung. Puterea de cumpărare nu mai este ce a fost cu ani în urmă. Nu se mai cumpără cum se cumpăra, să ții la congelator”,
mai spun comercianții.Anul acesta Crăciunul va fi mai scump și mai sărac. Statisticile arată că 44% la sută dintre români vor face mai puține cumpărături decât în anii anteriori.