Cei mai mulți români vor avea în meniul de sărbători carne de porc adusă din străinătate sau din marile combinate autohtone. Chiar și cei de la sat, unde creșterea porcilor era o tradiție nelipsită, preferă să cumpere carne de la măcelărie sau din supermarket. Nea Vasile face parte din generația celor care nu concepeau să-i prindă sărbătorile de iarnă fără porci în grajduri.  

Citește și: S-a dat startul haosului tradițional de Crăciun! Rafturile din magazine sunt din ce în ce mai goale

Buzoianul de 65 de ani, din comuna Vadu Pașii, își amintește că pe vremuri nu era gospodărie unde să nu se taie porc de Ignat.  „Nu are niciunul pe aici. În toată comuna Vadu Pașii, dacă cauți cred că sunt cinci, șase care au avut porci”, a spus bărbatul.

Bătrânul se numără printre gospodarii care au renunțat să mai crească porci. De vină, spune localnicul, ar fi costurile foarte mari de creștere, dar și varianta mult mai convenabilă de a cumpăra carnea din magazin.

Ca nea Vasile sunt din ce în ce mai mulți. Oamenii preferă să cumpere carne din carmangerii, chiar dacă știu că nu e la fel de bună ca cea de la un porc de țară. Din 9 milioane de porci consumați anual, în țara noastră, 7 milioane vin din import.