Cu o lună înainte de ignat, autoritățile s-au trezit că trebuie să modifice ordinul care interzicea vânzarea porcilor crescuți în gospodării. Deși inițial regulile specificate în legea porcului prevedeau ca țăranii să crească animalele doar pentru consumul propriu, acum tradiția poate merge mai departe.

După revolta fermierilor, Ministrul Agriculturii a revenit asupra deciziei.

Acest fermier a dus tradiția creșterii porcului din tată în fiu.

Acum are 20 de porci în gospodăria sa din Vărăști, județul Giurgiu, dintre care 15 sunt pentru vânzare. Doar că un ordin din legea porcului, care le interzicea inițial țăranilor să mai vândă porcii crescuți în propria curte, i-a revoltat pe fermieri.

„Să ne dea bani, să facă ei ce o face cu ei și să nu mai creștem noi. Să crească ei și să vedem de unde luăm.

În alte țări, n-am văzut la nimeni să omoare tradiția, numai la noi se omoară. De mic copil, de când mă știu, tăiam porcul în curte, îl făceam cum îl făceam și acum să vină să îmi spună că nu mai am voie să-l mai tai în curte”
, spune crescătorul de animale.

Regula tăierii porcului doar pentru consum propriu a provocat un adevărat iureș printre crescători.

Luni, cu o lună înainte de ignat, autoritățile s-au răzgândit.

„Am luat decizia ca, în perioada sărbătorilor de iarnă, atât porcii crescuți în gospodăria țărănească, cât și în gospodăriile populației, să poată fi mișcați, practic să poată fi valorificați de către persoanele fizice”, a declarat Florin Barbu, Ministrul Agriculturii.

„A fost o propunere de a limita, dar în condițiile în care ne uităm că focarele de pestă porcină africană au început să scadă, considerăm că putem să trecem la nivelul următor și să

permitem această mișcare de animale”, a precizat Dănuț Pale, vicepreședinte ANSVSA.

Există însă o condiție.

„Orice mișcare de porc, orice valorificare de porc de la persoanele fizice, se va face sub îndrumarea medicului veterinar, sub eliberarea unei adeverințe”, a mai spus ministrul.

Deja 80% din carnea de porc de pe masa românilor provine din import.

„Am renunțat din cauza noilor legi, care sunt foarte drastice. Din ce în ce o să moară și n-o să mai fie niciun fel de tradiție și în primul rând gustul n-o să mai fie. Ei preferă importul. Era un venit și era un venit foarte bun în perioada sărbătorilor”, a povestit un alt fermier.

Autoritățile spun că astfel de măsuri se impun pentru a combate pesta porcină care a decimat efectivele în ultimii ani.

Pe lângă adeverința de la medicul veterinar, fermierii care vor să își vândă porcii crescuți în gospodărie vor fi obligați să aibă condiții stricte de igienă: preș cu dezinfectant la coteț sau costumație specială atunci când intră să îngrijească animalele.