Din cauza secetei, un fermier din Constanța a fost nevoit să își vândă aproape toate vacile, din cele 270 de animale pe care le creștea. A păstrat doar patru pentru a produce necesarul de lapte și brânză pentru familie. Pentru că nu a mai plouat de la începutul lunii august, hectare întregi de pământ arată precum un deșert, iar omul a fost nevoit să închidă afacerea. Același lucru s-ar putea întâmpla în anii următori cu toate fermele mici și mijlocii, avertizează fermierul.
„N-am văzut așa ceva niciodată, niciodată, niciodată”, a declarat bărbatul. Așa au ajuns să arate zeci de hectare de pământ, unde înainte creștea porumb, rapiță și floarea soarelui. Totul este acum deșert, iar fermierii au ajuns să spună că solul este precum betonul, din care nu mai crește nimic.
Citește și: Încălzirea globală ne-a furat toamna! Climatologii avertizează că efectele vor fi tot mai grave
Gheorghe Lămureanu este unul dintre fermierii cunoscuți din zonă. Înainte avea sute de vaci oi și capre, însă a fost nevoit să le vândă pentru că nu mai avea cu ce să le hrănească. „Animalele le-am vândut atunci când sistemul de irigat a căzut în colaps, eu și cu un vecin aveam 270 de animale pe teritoriu, aveam 400 de oi, aveam 200 de capre. N-am mai putut să le mai lucrăm, să le mai hrănim și a trebuit să renunțăm”,
a declarat Gheorghe Lămureanu, pentru NEWSTIME.Fermierul a încercat să își salveze afacerea, însă a fost în zadar
Este fermier de aproape 50 de ani, însă niciodată nu a văzut asemenea secetă. Din cele 7.000 de hectare a mai rămas doar cu 1.000. Cheltuielile mult prea mari și lipsa precipitațiilor l-au determinat să renunțe la culturile agricole. „N-am avut niciun strop de apă din precipitații de șase luni de zile. Pământul nu că este uscat, pământul este deja beton”, a mai spus bărbatul.
A încercat prin forțe proprii să își salveze afacerea și a investit un milion și jumătate de euro într-un sistem de irigat, însă nu a fost de ajuns. În lipsa ploilor de altădată, pământul este mai mult uscat, iar recolta de legume și cereale este slabă. Constanța este pe primul loc în topul județelor cu calamitate de secetă, iar previziunile asupra fermelor de animale nu sunt deloc bune.