Fenomenul îngrijorător al încălzirii globale ne-a furat toamna din calendar, iar climatologii ne avertizează că efectele resimțite vor fi tot mai grave. Este sfârșit de octombrie, iar frunzele sunt încă verzi și temperaturile ca de vară. Deja suntem martorii unei secete fără precedent, iar căldura de afară este pe cale să aducă boli de care unii poate nici măcar n-au auzit. Imaginile filmate la amiază la malul mării sunt dovada vie că vremea a luat-o razna și că toamna calendaristică e o amintire.

Ne mutăm în Capitală, iar peisajul e unul de vară târzie, cu toate că suntem pe sfârșit de octombrie.

Citește și: Cum este vremea în luna noiembrie 2023. Prognoza meteo pentru ultima lună de toamnă

„Am venit la tehnic și ne bucurăm că e cald afară mai târziu. Nu ne așteptam, că e și octombrie”, a declarat o tânără.

În jur totul e încă verde, frunzele nu au căzut, iar aerul cald îi îmbie pe oameni la plimbări lungi prin parc, îmbrăcați cât mai sumar.

E prilej numai bun de făcut sport în aer liber. „E natură, e cald afară, chiar dacă suntem în luna aproape noiembrie. E foarte bine să facem mișcare în primul rând”, a declarat un bucureștean. Sub ochii noștri, cele patru anotimpuri s-au schimbat radical la față.

De pildă, în urmă cu nouă ani, în această perioadă din an, România se lovea deja de primul val de ninsori abundente. Asta ne arată amintirile de pe rețelele de socializare. Încălzirea globală însă a împins vara treptat până acum.

Astfel că perioadele calde, foarte calde aș spune sunt prezente în măsură din ce în ce mai mare în toate anotimpurile, și în toamnă am văzut.

Vara are o tendință de a se prelungi spre toamnă, primăvara are o tendință statistică de a se declanșa mai devreme”, a declarat Roxana Bojariu, climatolog. 

Specialiștii avertizează că există un risc uriași de epidemii 

Unii se bucură ne spus că toamna e ca vara, altora li se pare ciudat și sunt îngrijorați. „Aceste schimbări climatice sunt destul de triste pentru planetă și ireversibile”,

a declarat o tânără. La fel gândește și această tânără de 25 de ani, care și-a mutat biroul în parcul Cișmigiu, dacă tot a fost atât de cald. „Am decis că o să ies afară astăzi și să fiu și îngrijorată că probabil e cel mai cald octombrie înregistrat vreodată la nivel global. Sunt îngrijorată și de moment 2030 care cred că o să fie așa o răscruce. Sunt îngrijorate și de felul în care ne afectează flora, fauna, seceta de care o să ne lovim de acum.
Vorbesc și cu bunicile mele care locuiesc la țară și îmi spun că și pentru ele e șocant ce se întâmplă cu căldura și cu seceta”
, a declarat tânăra, pentru NEWSTIME.

Iar motive de îngrijorare ar fi, spun climatologii. Roxana Bojariu de la ANM ne avertizează că reversul medaliei pentru o toamnă atât de călduroasă îl plătim tot noi, nu doar că ne va lovi seceta tot mai aprigă, ci există un risc uriaș de epidemii, chiar și dacă vorbim de boli ce au ocolit până acum România.

„Țânțarii purtători de diverși agenți patogeni, cum ar fi virusul West Nile, încep să ocupe noi teritorii mai spre nord, cazul Europei, și atunci avem episoade din ce în ce mai frecvente cu epidemii, de exemplu de meningită West Nile, dar și alte astfel de boli purtate de agenți, cum sunt țânțarii sau unele păsări”, a declarat Roxana Bojariu, pentru NEWSTIME.

Iar prognoza pentru următoarea perioadă ne arată temperaturi la fel de călduroase. Chiar și la început de noiembrie vor fi zone din țară unde se vor înregistra aproape 30 de grade Celsius.