Este iarnă în toată regula în mai multe zone din Moldova. Atenție, nu vorbim de altitudini mari, ci de granița dintre județele Vaslui și Iași, de pildă. În același timp, seceta este o altă realitate care lovește în plin România și alte țări europene. În ciuda ninsorilor din această primăvară, 2024 ar putea fi și mai călduros decât anul precedent.

Dimineață, în sudul județului Iași, drumarii au împrăștiat nisip cu lopata pentru ca TIR-urile să poată înainta pe cele mai alunecoase porțiuni.

Între Iași și Vaslui, peisajul s-a schimbat radical încă de marți noapte. Meteorologii au emis o avertizare valabilă până joi seară. În estul țării sunt posibile ninsori, precipitații mixte și intensificări ale vântului. Culmea este că în multe zile din luna decembrie șoselele din această zonă au fost uscate iar ninsorile au lipsit.

Ne mutăm în sud: „Vedeți cum arată nisipul la noi, la Călărași, în Sahara Olteniei, în luna lui martie.

Dacă în luna lui martie, la temperatura asta de 15 grade e așa, dar când o ajunge la 40 de grade... Și de acum e cald”
, spune un agricultor.

Acest fermier din comuna Călărași, Dolj, produce cartofi, pepeni și grâu pe o suprafață de 6 hectare: „Aici este un puț forat de câțiva ani de zile, avea apa foarte în față, era apa la 4 metri, acum s-a lăsat apa la peste 7 metri.

E pustiul Doljulu aici. Începând de aici până la Mârșan, partea cealaltă, unde și acolo este zonă foarte bună de cartofi, dar și ei o să intre tot ca noi spre faliment că n-avem ce să... N-avem presiune nici să învârt aspersorul. Avem pompe pe benzină și consumăm 20 de litri de benzină zilnic. Nu avem ploi și n-avem ce să facem.”

Seceta se instalează din Spania, până în România. În unele țări au fost dispuse deja restricții la folosirea apei.

„La nivelul întregii Europe este această problemă. Sunt deficite de umiditate în sol, în special în agricultură, de foarte mult timp”, spune Daniel Alexandru, șeful serviciului de agrometeorologie.  

Iar seceta se traduce în scumpiri în lanț pentru consumatori.