După un an dezastruos din cauza secetei, fermierii români primesc o mână de ajutor din partea Guvernului. Vor încasa mai devreme jumătate din subvenția anuală de 3000 de euro la hectar, ca să aibă cu ce să își continue lucrările agricole. Măsura este doar pentru cei care produc tomate și usturoi.

„Se prezintă foarte bine, dar efectele secetei sunt vizibile și pământul este uscat”,

spune un agricultor. 

Fermierii spun că au investit deja sume importante în culturile de usturoi 

Usturoiul românesc nu se prezintă prea bine, la după două luni de la însămânțare. Frunza trebuia să fie mai mare, însă lipsa umidității a încetinit dezvoltarea plantelor. Vali Jecu a cultivat din decembrie anul trecut patru soiuri de usturoi autohton pe un teren de lângă Râmnicu Sărat.

Printre ele se află și deja apreciatul soi Benone: „Este arhicunoscutul soi de usturoi Benone. Are acele calități unice, nemaiîntâlnite la niciun soi de usturoi, și anume acel gust dulce-acrișor-iute.”

La 15 mii de lei se ridică investiția de-a lungul anului în muncile agricole pentru un hectar cultivat cu usturoi. Agricultorul spune că a investit deja toată subvenția primită la sfârșitul anului trecut, iar acum se pregătește de alte cheltuieli pentru prășitul mecanic.

Se poate baza, din fericire, pe un avans de 1500 de euro din ajutorul pe care statul îl oferă până în vară.

Citește și: Alex s-a întors în țară și a reușit în agricultură. Totuși, drumul spre un trai decent nu a fost deloc ușor: „Mi-am promis mie să vin acasă”

„Este un sprijin care vine în completare, pentru a ajuta fermierii în această perioadă să cultive, iar la valorificare vom mai da încă 1500 de euro.

În total vor primi 3000 de euro”, explică oficialii. 

Beneficiază de avansul de 1500 de euro fermierii care au înființat culturi de usturoi pe o suprafață de minimum 3000 de metri pătrați în toamnă anului 2023 și primăvara acestui an. Măsura este valabilă și pentru cei care produc tomate, atât în sere, cât și în solarii.