Cartoful, produsul de bază al românilor, devine mai degrabă un lux. Fermierii români sunt copleșiți de costurile tot mai mari de producție, așa că de la an la an cantitatea de cartofi românești scade. În magazine însă, necesarul este acoperit din import, din Egipt cel mai mult, iar la fel se întâmplă și în piețe. Oamenii spun că de multe ori au fost păcăliți de eticheta care prezenta un produs românesc.

Pentru a încuraja producția, Guvernul vine în sprijinul fermierilor cu o schemă de ajutor.

Pe ogoarele din Lungulețu e forfotă mare în această perioadă, în care agricultorii plantează cartofii.

„Obositor, dar asta este viața”, „Primim, trebuie să-i depozităm pe iarnă. Trebuie să-i tăiem și să-i aducem aici, să-i cultivăm”, spun fermierii zonei.

Guvernul, ajutor pentru fermierii care cultivă cartofi. Care sunt criteriile? 

Cartoful, considerat mâncarea săracului, e la mare căutare. Totuși, țăranii se plâng că nu mai pot cultiva suprafețe mari din pricina costurilor uriașe. În schimb, profitul se lasă așteptat. Importurile ar fi de vină.

„Se aduc și din import că la noi s-au mai redus suprafețele. Cheltuială multă, muncă multă, cheltuială multă și am redus suprafețele, nu mai sunt așa mari ca mai înainte”,

spune un fermier.

Datele arată că atât suprafața cultivată, cât și producția internă au scăzut semnificativ în ultimii ani, iar România mai mult importă cartofi. Această informație a ajuns și pe masa Guvernului, care a stabilit un ajutor financiar pentru fermieri de 200 de euro pe hectar, cu o condiție: să obțină o producție de minimum 15 tone pe hectar, din care să comercializeze cel puțin 6 tone până în luna noiembrie.

Citește și: Piețarii, în pragul falimentului de sărbători. Comercianții spun că românii nu se mai înghesuie la tarabe: „Toată lumea comandă acasă”

„Importăm mai mult decât producem. Cantitatea, de pe datele statistice, ne arată că undeva la 35% producem din cât consumăm”, spune Ionuț Lăscaie, președinte cooperativa agricolă Lungulețu.  

Primii cartofi românești vor ieși de pe partea fermierilor în luna mai.

Culmea e că în piețe s-a produs parcă un miracol.

„Marea majoritate a cartofilor pe care îi găsim în marile magazine în acest moment sau în piețe sunt cartofi din import”, mai spune Ionuț Lăscaie.  

„În general scriu că sunt românești, dar de fapt cred că sunt străini”, „Cartofi dulci, de exemplu, doar importați am văzut”, „Descărca băiatul ăla, punea acolo, în vitrină, cartofi și toți veneau de pe malul Nilului, adică din Egipt, ceea ce nu e corect”,

spun clienții.

Bugetul pentru acordarea ajutorului pentru fermieri este de aproximativ 11,5 milioane de lei.