După o experiență în agricultura din Danemarca și Germania, un tânăr român a revenit acasă, unde și-a construit propria afacere. Spune că nu totul este roz în străinătate, iar salariul câștigat cu greu peste hotar a lăsat de multe ori de dorit, așa că fermierul a devenit propriul șef în nordul țării, unde a dezvoltat o afacere bazată pe struți.
Bărbatul a pus bazele fermei cu ajutorul fondurilor europene
În județul Satu Mare, 21 de struți tocmai își primesc porția de mâncare.
„Ei primesc furaje, cam 1- 1,2 kilograme pe cap de animal și dimineața ne așteaptă. Deși nu prea au ei prieteni, nu-s prietenoși, dar mâncarea o așteaptă”, spune patronul fermei .
Alex e fondatorul acestei ferme. Drumul până aici a fost însă lung și anevoios: „Am fost patru luni de zile în Danemarca, am lucrat la o fermă de porci, și apoi, după ceva timp, am plecat în Germania,
Munca grea din diaspora, spune tânărul, nu era răsplătită corespunzător: „Salariul de 1000 de euro era foarte puțin și mi-am promis mie să vin acasă, în țara noastră. Am accesat un fond european pe tânărul fermier, mi-am cumpărat ceva utilaje și așa am început eu să fac agricultură.”
A devenit producător de cereale, dar și-a dat seama că drumul spre profit tot nu e simplu. Pentru a-și întreține familia, a căutat noi soluții pentru dezvoltarea afacerii. Așa a ajuns la struți.
Cristina, iubita lui, muncește și ea în fermă și nu se sperie de greutăți: „Am primit ideea cu brațele deschise, am fost foarte entuziasmată și încântată, pentru că până în momentul acela nu am mai văzut struți. Îmi sunt foarte dragi, foarte, foarte dragi. Ne înțelegem bine, la început nu prea ne-am apropiat, nu puteam să îi atingem, absolut nimic, dar cu timpul, încet, încet s-au acomodat.”
Cei 21 de struți nu sunt crescuți pentru ouă sau carne. Alex și Cristina se bazează pe vânzarea puilor către alte ferme și afaceri, iar planurile lor tind mereu spre alte idei de dezvoltare.