Europa stă pe un butoi de pulbere după ce protestele fermierilor și ale transportatorilor s-au extins. Tractoarele și utilajele agricole au blocat drumuri și au îngreunat transportul în țări precum Germania, Franța, Olanda sau Polonia. Numai în ultimii ani, din cauza problemelor financiare, o treime din fermele din Europa s-au desființat.

Fermierii au ieșit cu sute de tractoare pe străzile din Germania și Franța 

Valul de nemulțumire a adus și multe momente tensionate. În Franța, problemele agricultorilor nu se rezolvă de mai bine de două luni. Încă din noiembrie au început protestele, iar soluții viabile nu au fost găsite nici acum. În Avignon, 300 de fermieri și-au parcat tractoarele de-a lungul drumului și au aruncat legume în fața porților. Mai multe deșeuri și sute de kilograme de lavandă au fost vărsate din basculante și apoi au fost arse.

Oamenii se plâng că lucrează în pierdere. Costurile de producție au crescut enorm și nu mai pot să își recupereze investițiile.

Fermierii așteaptă noi planuri promise de Guvern. Un producător de vin a luat o măsură inedită ca sa trag atenția: sute de litri de vin au fost vărsați în fața prefecturii din Avignon. Din noiembrie și până acum, 10 mii de plăcuțe cu numele mai multor orașe au fost deșurubate, răsturnate și apoi înșurubate la loc, în semn de protest și pentru a atrage atenția asupra modului precar în care au ajuns

să trăiască fermierii.

Noul premier, Gabriel Attal, recunoaște că Franța se confruntă cu un context extrem de tensionat și cere măsuri puternice. Admite însă că noile planuri nu vor putea mulțumi pe toată lumea.

Nici în Germania protestele nu se opresc. Mii de tractoare au ajuns în centrul Berlinului. Fermierii sunt nemulțumiți de majorarea mai multor taxe și de faptul că se încearcă eliminarea treptată a accizelor pentru motorina agricultorilor.

Deocamdată s-a ajuns doar la o înțelegere de compromis, se va renunța treptat la subvenții în decurs de 3 ani. Grevele s-au extins și în aeroporturi, gări și autogări.

Valul de nemulțumiri continuă și în alte țări din Europa. În Spania s-au făcut reduceri la alocațiile de apă, iar în Franța cererile protestatarilor sunt legate de costurile pentru irigații și combustibil. În Polonia, Olanda și Belgia principalele probleme sunt legate de importul de cereale ieftine din Ucraina.