Putem supraviețui o lună cu opt alimente de bază în valoare de 500 de lei? Pe hârtie, nevoile nutritive minime sunt satisfăcute, dar coșul sărăciei ne arată altceva. Mâncarea de bază înghite un sfert din salariul minim. Cu alte cuvinte, peste un milion și jumătate de români ajung cu buzunarele goale, fără să cumpere tot ce și-ar dori. Diana vinde în piață produsă din ferma proprie și spune că de la o lună la alta este tot mai greu.

„Dintr-un calup din asta de trei kilograme cam un sfert așa. Acum, mai mult de 30-40 nu merge la zi să mai vindem. Merge foarte greu”, a declarat femeia.

Citește și: Șaorma ar putea deveni preparat românesc! Iată ce cred bucătarii: „Nu va ajunge la nivelul preparatelor tradiționale românești”

Clienții sunt foarte atenți la tot ceea ce cumpără.

„Îmi fac lista de acasă și cumpăr chiar ce este necesar, deci nu mai fac stoc să am o grămadă în dulap, cum făceau părinții noștri pe vremuri”, a declarat o femeie.

Alimentele de bază reprezintă un sfert din salariul minim net 

Nici coșul minim de supraviețuire nu este un moft. Are opt tipuri de alimente, de la orez, ouă sau pâine la carne, fructe și legume.

Reprezintă mâncarea de bază sau minimul necesar pentru o lună. Costă 503 lei, iar din această sumă, peste 200 de lei plătim doar pentru cele șase kilograme de carne. De ce este important un astfel de coș? Ne arată că alimentele de bază reprezintă un sfert din salariul minim net, de puțin peste 2.000 de lei. Coșul de bază s-a scumpit de la un an la altul cu 17,8%.

Ca să facă față scumpirilor, unii caută mai multe venituri. În Uniunea Europeană, doar bulgarii stau mai prost decât noi. La vecini, coșul sărăciei înghite 30% din salariul minim.