Scene ca de război s-au derulat joi la Bruxelles, unde fermierii au descins în forță. Plini de furie, au adus tractoarele în fața Parlamentului European, au dat foc la baloții de paie, au aruncat cu ouă și petarde în clădirea unde liderii Uniunii Europene s-au reunit în summit. Jandarmii au ripostat cu tunuri cu apă, dar protestatarii sunt deciși să nu renunțe la presiune până când nu vor vedea rezultate concrete la doleanțele lor.

Protestele agricultorilor au ajuns până la poarta Parlamentului European

Haosul s-a dezlănțuit în fața Parlamentului European. Fermierii furioși au adus tractoarele grele în Bruxelles, inima Uniunii Europene, și au aprins focuri în fața clădirii unde se desfășoară summit-ul liderilor Uniunii Europene. Dezlănțuiți, au aruncat cu petarde și ouă în geamuri și în polițiști. Mobilizarea generală s-a dat pentru ora 10, dar agricultorii au descins în oraș masiv încă de miercuri noapte.

Protestatarii au încercat să spargă barajul poliției comasate în fața clădirii principale. Mascații au răspuns cu tunurile cu apă. Fermierii au ripostat cu pietre, ouă și sticle asupra poliției.

Confruntările au dus la scene ca de război. În paralel, 1000 de tractoare au blocat aproape complet capitala Belgiei. Cartierul european a devenit inaccesibil. Ca în Franța, fermierii sunt pregătiți pentru un protest îndelungat. Dovadă: proviziile pe care și le-au adus cu ei.

Deși criza agricultorilor nu se afla pe ordinea de zi a summit-ului Uniunii Europene, fermierii pun presiune pe politicieni. Cer ca liderii europeni să ia decizii clare. Se declară sufocați de taxe și reguli ecologice și se plâng că se confruntă cu o concurență neloială din străinătate.

În Franța, asediul Parisului continuă în ritm susținut. Cu utilajele grele pe stradă, cea mai mare piață angro de produse agroalimentare, situată lângă Capitală, este apărată cu blindate de jandarmi, dar în supermarket-uri încep lipsurile.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu rafturile goale ale magazinelor. Comentariile din dreptul postărilor spun: „Nu sunt fermieri, nu este mâncare.”

Citește și: Câmpurile din România se transformă în deșert. Semnele dezastrului sunt mai evidente ca niciodată

„Ar putea fi o problemă peste tot. Se vor resimți dacă sunt în weekend-ul acesta, pentru că de obicei, cel puțin în Paris, lumea își face piața în weekend.

Mașinile de orice gen de aprovizionare sunt blocate”, povestește Georgeta Totolici, o româncă stabilită în Franța.

Guvernul a anunțat 10 mii de controale masive pentru verificarea autenticității produselor din Franța, dar sindicatele fermierilor fac propriile inspecții, atât pe autostrăzile din toată țara, cât și la graniță. Nu mai aruncă produsele străine din camioane, dar verifică actele de proveniență care atestă originea și standardele mărfurilor transportate.

Autoritățile au anunțat că renunță la planurile de reducere treptată a subvențiilor pentru motorina agricolă, iar Comisia Europeană a propus ca soluție pentru fermieri lăsarea a 7% din teren pârloagă. Aceștia spun că promisiunile nu sunt suficiente. Protestele agricultorilor se tot extind din Belgia și Italia, până în Spania și Portugalia.

În plus, se anunță proteste masive și în educație. Joi, peste 1600 de profesori și studenți au ieșit pe străzile din Marseille. Cer condiții mai bune în educație și salarii mai mari.