Plafonarea prețului la unele alimente de bază mai rău ne-a golit buzunarele. A constatat asta Ministrul Agriculturii, care promite un mecanism de control al prețurilor. Momentan, totul e la nivel de idee, iar politicianul nu a oferit mai multe detalii. Cert este că marii comercianți, spune șeful Consiliului Concurenței, ieftinesc unele produse, dar scumpesc altele și ajung tot la un profit constant. 

Teoretic, plafonarea prețului la 14 alimente ar trebui să fie o soluție, însă românii nu văd nicio diferență în coșurile de cumpărături și nici în buzunare. 

„Ei zic ca le-au plafonat pe unele, dar realitatea nu cred", „Nu văd o diferență semnificativă, așa te duci și îți reduce 0,50 bani este egal cu zero", au spus mai mulți români. 

Citește și: Economiștii trag un semnal de alarmă! Ieftinirile nu se resimt în buzunarele românilor

Așa că fiecare caută diverse soluții. Președintele Consiliului Concurenței spune că retailerii n-au sărăcit de pe urma plafonării, ba profiturile au rămas constante.

E vorba de „waterbed effect”, pe românește efectul saltelei cu apă. Presupune că atunci când apeși într-o zonă a saltelei, apa din interior se va ridica în altă parte. Din punct de vedere economic, asta se traduce simplu: ieftiniri aici, scumpiri dincolo. 

„E o reacție normală, Atunci când pierzi bani dintr-o parte să-i recuperezi din altă parte. Într-o economie de piață prețul se formează în general numai atunci când avem un raport cerere ofertă, deci plafonarea prețurilor este o măsură greu de stabilit, greu de controlat, iar în timp nu poate să

rămână așa", a declarat Cătălin Anghel, economist.

Ministrul Agriculturii promite un mecanism de control pentru toate prețurile

Efectul saltelei cu apă e simplu de înțeles la nivelul unui mare magazin. Pe rafturi sunt 1000 de produse. Să spunem că 20 dintre ele se ieftinesc cu 10 la sută. Profitul ar trebui să scadă, dar rămân 980 de produse la care tarifele ar putea crește cu doar 0,1 la sută.

Greu de observat la raft, dar cu efecte evidente: profitul va crește automat, în ciuda acelei ieftiniri. Se poate ajunge aici și prin alte metode, cum ar fi, de pildă, schimbarea cantităților.

„Guvernul poate să intervină și să supraimpoziteze, să zicem profiturile uriașe realizate de anumite companii în anumite perioadă, dar aceste sunt măsuri punctuale și care nu pot fi generalizate și să aibă efect pe termen lung",

a declarat Cătălin Anghel, economist.

Ministrul Agriculturii promite un mecanism de control pentru toate prețurile, însă nu a dat detalii despre cum va funcționa.