Soluțiile găsite de Guvern nu potolesc revolta fermierilor și transportatorilor. Oamenii au blocat și astăzi drumurile și vămile țării și spun că nu se vor opri dacă nu le ascultă nimeni durerile. Este vorba în primul rând de prețurile uriașe la carburanți și poliță RCA.

Premierul Marcel Ciolacu i-a anunțat că asigurările vor avea un preț sustenabil. În plus, le-a amintit că le pot plăti și în rate.

În Sibiu, tractoarele și camioanele au intrat pe străzile principale și au pornit un marș al revoltei care a blocat tot traficul.

Protestatarii nu au de gând să se ducă acasă, ba dimpotrivă

La volanul unui utilaj agricol am întâlnit-o pe Nicoleta. Tânăra provine dintr-o familie de agricultorii și spune că tuturor le-a ajuns cuțitul la os: „Sperăm să ni se rezolve problemele deoarece mulți dintre fermieri o să ajungă în pragul falimentului.

Importurile din Ucraina să se oprească, deci asta este marea problemă a tuturor fermierilor din toată țara.”

Vama Halmeu din județul Satu Mare a fost blocată de tractoare și camioane.

„Dacă cumva, așa cum am spus și mai devreme, am aruncat vreo vorbă care a deranjat fermierii români, vreau să cer iertare fermierilor români”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

După scuze și discuții la minister, revendicările s-au mutat în Guvern. Ulterior, premierul Marcel Ciolacu le-a dat oamenilor din stradă vestea că are soluții, însă doar pentru o parte din revendicări: „Este clar din punctul meu de vedere că protestele au fost îndreptățite. Astfel, în privința fermierilor, avem mai multe proiecte. Acordăm un sprijin direct de 100 de euro la hectar cultivatorilor din sectorul vegetal pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina la culturile înființate în toamna lui 2022.”

Citește și: Furia fermierilor blochează Germania! Mai multe zone sunt blocate din cauza grevei

Apoi au fost înșirate o serie de reglementări privind inspecția tehnică periodică. Însă durerea cea mai mare a fermierilor și a transportatorilor rămâne în picioare. Polițele RCA și prețul carburanților sunt subiecte de discuții.

„ASF-ul a anunțat deja public că a găsit împreună cu transportatorii calea spre un nivel decent al RCA-ului la transportul de marfă.

Va fi un preț sustenabil, inclusiv pentru micii transportator. În plus se permite plata în rate a RCA-ului și posibilitatea suspendării poliței cât timp camionul este parcat pe o anumită perioadă din diverse motive”, a mai spus Marcel Ciolacu.

În aceste condiții protestatarii nu au de gând să se ducă acasă, ba dimpotrivă: „Oamenii de rând nu au cu ce să plătească taxele.

Impozite peste impozite, taxe, motorină scumpă.”

Primarul general al Capitalei a anunțat că a aprobat un miting în Piața Constituției duminică, luni și marți. Vor putea lua parte la manifestație 5000 de persoane, 100 de tractoare și 100 de capete tractor de TIR.