Carnea de porc nu mai este pentru toate buzunarele. Piața sufocată de importuri face ca producția românească de carne de porc să fie la prețuri tot mai piperate. Chiar și carnea importată din Spania sau Germania, până acum cât de cât accesibilă, a ajuns prea scumpă pentru bugetul românilor.

În timp ce ministrul Agriculturii spune că 60% din carnea de porc din România vine din import, jucătorii din industrie susțin că de fapt țara noastră stă chiar mai rău la acest capitol.

80% din carnea de porc este adusă de peste hotare, din țări precum Spania, Germania sau Danemarca. Practic, din 9 milioane de porci consumați anual, 7 milioane sunt de import.

Măcelarilor le este tot mai greu să cumpere carne românească: „Avem o mare, mare problemă: foarte multe ferme s-au închis, mulți au renunțat, alții au renunțat forțat, din cauza pestei porcine. Sunt foarte puține ferme active la momentul ăsta.

Decembrie anul ăsta a fost prima dată când am stat cu emoții: o să avem sau nu o să avem carcasă de porc.”

Pe fondul unei oferte mai mici, prețurile cresc de la o lună la alta.

„Cu 30% aproape mai mare în România carcasa de porc, piesele de porc din România, față de ce este afară. Comparativ, an pe an, ianuarie cu ianuarie, e o creștere undeva la 20%”,

mai spune Eduard Pavel, reprezentantul unei măcelării.

„Cu toate că statisticile oficiale arată că prețul cărnii de porc s-a majorat cu aproximativ 10% de la un an la altul, în realitate scumpirile resimțite de clienți sunt mult mai mari. De pildă, într-o măcelărie, kilogramul de mușchiuleț de porc se vinde cu circa 47 de lei. Ceafa de porc a ajuns la 40 de lei pe kilogram, iar pulpa și coastele de porc ne scot și ele din buzunare peste 30 de lei pe kilogram”,

a transmis Mădălina Bichir, reporter Kanal D.

Citește și: Șaorma ar putea deveni preparat românesc! Iată ce cred bucătarii: „Nu va ajunge la nivelul preparatelor tradiționale românești”

Un român mănâncă în medie 37,5 kilograme de carne de porc anual, însă fiecare scumpire se resimte adânc în buzunarele clienților: „Zilnic(n.red mănâncă carne de porc). Soțul mănâncă carne. Nu ceafă, nu, ce văd mai ieftin față de ceafă”, „Tot noi clienții suferim și carnea care se aduce, se aduce din Spania, din Germania, de calitate foarte proastă,

super proastă, tragi de ea, zici că sunt câlți.”

În hipermarket-uri, carnea din Spania este în mai toate galantarele și este cu mult mai ieftină decât cea românească. Un kilogram de ceafă de porc costă 28 de lei, cotletul de porc ajunge la 27 de lei, iar pulpa se vinde cu 23 de lei. Chiar și așa, prețurile par mult prea piperate pentru bugetul oamenilor: „Poate că e mai bine, să nu mai mâncăm așa mult porc, să o dăm pe, nu știu pe ce.

Pe ciocolată? Nu, că și aia s-a scumpit.”

Dovada că porcul ne scumpește meniul se vede și în restaurante, unde nota de plată ne scoate și mai mulți bani din buzunare.

„Se numește Friptura berarului, este o bucată de carne din două părți, ceafă și spată de porc. Vindem undeva la 20, 30 de porții pe zi, este la prețul de 75 de lei, vine cu garnitură de cartofi la cuptor și salata de varză albă”, explicat bucătarul unui restaurant din Capitală.

„În ultimul an s-au și scumpit cam între 10 și 15% și e foarte greu acum, mai ales și cu problema cerealelor, să mai găsești ceva de calitate românesc. Sarmalele acuma sunt 59 de lei, înainte erau undeva la 57 de lei. Acum s-au mai pus aproape 2 lei”, spune și Tudor Ică, managerul unui restaurant.

Statisticile arată că în acest moment țara noastră are cea mai scumpă carcasă de porc dintre țările europene.