Suplimente pentru păr unghii sau piele, iar lista poate continua. Vă sună cunoscut? Cele mai recente date arată că țara noastră este în topul consumatorilor de suplimente alimentare din Uniunea Europeană. Asta deși specialiștii trag un semnal de alarmă. Pe cât de căutate sunt pe atât de inutile pot fi, arată ultimele cercetări. O practică des întâlnită la noi și asta pentru că suntem printre cei mai mari consumatori de suplimente alimentare din Uniunea Europeană.

Citește și: Românii care lucrează în străinătate s-au întors la muncă. Oamenii au avut gențile pline de bunătăți, exact ca la mama acasă: „A fost foarte frumos, dar scurt”

„Da, iau proteină și aminoacizi”, „Iau suplimente de vreo două luni. Iau de somn și câteodată lecitină”, au declarat mai multe tinere. Tratamentul luat după ureche are prioritate în fața opiniei medicale, o practică deloc sănătoasă, mai ales că efectele adverse pot fi alarmante.

„Am unele prietene cărora le-au provocat anumite schimbări în corp, au crescut în greutate, le-au apărut anumite pete, alergii și nu cred în consumul lor”, a mai spus o tânără.

„Pe termen lung, dacă le luăm fără cap și în cantități mari, corpul n-are nevoie de ele și atunci le elimină și nu le absoarbe mai deloc”, a declarat doctor Amalia Arhire, nutriționist.

Iar specialiștii ne recomandă să avem o alimentație bogată și corectă pentru a evita consumul nejustificat de suplimente.

„Dacă e să vorbim de alimentele care au mai multă proteină, colagen, biotină sau alte vitamine din grupul B, atunci vorbim de carne, de organe de pește mai ales sau de cereale integrale, de tot ce înseamnă oleaginoase, alune, migdale sau inclusiv de tot ce înseamnă legume verzi, roșii sau fructe de pădure”,

a mai declarat doctor Amalia Arhire.

Câți bani scoatem din buzunare pentru suplimentele alimentare? 

Nu doar că suntem mari consumatori de suplimente alimentare, dar suntem dispuși și să cheltuim o avere pe acestea. Dorința de a ne menține tineri și sănătoși ne forțează să scoatem bani din buzunar. Într-un singur an cheltuim aproape 1,4 miliarde de euro pe astfel de suplimente alimentare, potrivit datelor industriei.

„Aici putem atrage și noi un semnal de alarmă pentru că aceste suplimente nu au în spate nici documentația necesară, că știm că regăsim exact aceeași cantitate de substanță activă în fiecare comprimat. Acest efect al lor nu este garantat nu, nu se poate cuantifica că ele sunt eficiente într-adevăr în dozele optime recomandate”, a declarat o farmacistă, pentru NEWSTIME.

Cercetările mai arată că suplimentele vedete la noi sunt vitamina B, C, magneziul, dar și suplimentele cu Omega 3 sau uleiurile de pește.