Pe fugă au fost toți cei care au lăsat pe ultima sută de metri cumpărăturile de Crăciun. În piață forfota a început încă de dimineață. Gospodinele au căutat cele mai proaspete fructe și legume, dar au luat și produse din carne: „La piață dacă nu vii de dimineață, după aceea se aglomerează și poate nu mai găsesc. Eu am luat și slănină, care îmi trebuie pentru sarmale. După ora 9, 10 se mai trezește lumea din somn și vine la piață.

Noi până în ultima zi cumpărăm și tot nu terminăm.”

Sarmalele sunt vedetele Crăciunului iar fiecare doamnă are o rețetă adaptată pentru gusturile celor din familie: „Nora mea nu prea vrea să învețe de la mine și de aia i-am zis stai lângă mine cât mai pot eu să fac, că pe urmă o să te duci să înveți de la altul și nu e bine.

Întâi aranjez foile de varză. Toci ceapă, eu pun și morcov răzuit la sarmale, unele persoane nu pun.”

Mesele vor fi pline de sărbători, mai ales când toată familia va veni în vizită, așa că și preparatele trebuie să fie pe măsură: „Am pregătit de o lună de zile. Pâine, cârnați, tobă și lebăr, atât(n.red. mai cumpără). Suntem mai puțini, suntem numai noi și fata, dar a doua zi vin și băieții cu nepoții, cu nurorile, cu toată lumea.”

Din piață mergem în supermarket, unde toată atenția este concentrată tot asupra sarmalelor. Alte gospodine vor pregăti acasă și cozonacul, pentru un gust cât mai autentic. Nici aici rețeta nu este aceeași peste tot. Fiecare adaugă câte un ingredient în plus: „Cozonaci clasici facem, cu rahat, cu cacao, cornulețe cu rahat pentru copii, chec.”

Nu doar femeile s-au ocupat de cumpărături, ci și bărbații, care au venit cu o listă clară:  „Sunt pentru Crăciun, diferite alimente, apă.”

Dacă oamenii cred că pot răsufla ușurați, că au bifat tot de pe lista de cumpărături, când ies din magazine dau de un alt obstacol: traficul, un coșmar pentru șoferii nevoiți să stea zeci de minute în cozi: „Extraordinar de aglomerat. O oră jumătate de la autostradă. Foarte mult”, „Destul de greu, dacă nu chiar groaznic. Am fost la Obor de dimineață acolo, 20 de minute ca să poți să treci o intersecție.

E destul de greu, dar asta e, sărbători.”

Calvarul șoferilor nu se va termina prea curând, pentru că până de Crăciun sigur se mai găsește ceva de cumpărat.