Turiștii care își vor petrece sărbătorile la munte vor avea parte de un Crăciun de vis. Pârtiile din mai multe zone din țară vor fi deschise spre bucuria pasionaților de schi și snowboarding. Este drept că o mare parte din zăpadă este artificială, dar acest lucru nu îi încurcă pe turiști. Cum arată harta pârtiilor care vor fi deschise în vacanța care stă să înceapă aflați în continuare.

Unde se pot practica sporturi de iarnă în România

Munții Baiului din Azuga unt complet albi iar stratul de omăt care măsoară în jur de 30 de centimetri se menține zdravăn pe pârtii. Pentru ca domeniul schiabil să fie păstrat în condiții bune s-a muncit intens în ultima perioadă, iar de mare ajutor au fost tunurile care produc zăpada artificială.

„Vom avea deschise pârtiile pe care le cunoașteți deja, Sorica pe 700 de metri, Sorica la bandă, pe o sută de metri, pentru începători. Va fi și la Cazacu cu două pârtii deschise, tot la fel, pentru începători și cea de cinci sute de metri. Ne propunem să înzăpezim pârtia Sorica până sus. Din păcate nu ne lasă deocamdată vremea, dar văd un pic de zăpadă sâmbătă și duminică, să vedem dacă se și mențin”,

spune Claudiu Ivașcu, administrator domeniu schiabil Azuga.

Lupte intense cu vremea capricioasă s-au dat și în Poiana Brașov. De fiecare dată când temperaturile au scăzut suficient de mult, zecile de tunuri și lăncii care fac zăpada artificială au fost pornite. Responsabilii spun că de Crăciun mai bine de jumătate din domeniul schiabil din masivul Postăvarul va fi deschis.

Citește și: Legenda lui Moș Crăciun pe care să o povestești copilului tău! Povestea care încântă inimile celor mici

„În partea superioară condiții foarte bune se găsesc pe pârtiile Lupului, pe Doamnei și Drumul Roșu, toate cu plecare de la telegondola expres până la telescaun. Stratul de zăpadă estimăm că e undeva la 40 de centimetri grosime”, a precizat Adrian Biriboiu, administrator domeniu schiabil Poiana Brașov.

„Administratorii domeniului schiabil au găsit o soluție și pentru turiștii care vor să schieze pe pârtiile de la baza muntelui.

În acest weekend au pornit tunurile care produc zăpadă artificială și au creat astfel de depozite de omăt toată această zăpadă artificială iar administratorii vor împrăștia zăpada pe pârtiile de începători de la baza masivului”, a transmis Adrian Jătăreanu, corespondent Kanal D.

Mulți turiști profită deja de condițiile perfecte de schi, mai ales că acum nu este la fel de aglomerat cum se anunța la final de săptămână.

„Este absolut genială, e moale, nu-i topită, e ce trebuie. Și în partea de sus la fel, până la telescaun avem o zăpadă ca în plin sezon. Chiar azi dimineață am fost și am verificat și ne bucurăm că o avem”, „Zăpadă e plăcută, gheață pe ici pe colo, dar e ok”, spun oamenii.

Așa arată harta pârtiilor unde se va putea schia de sărbători. Sporturile de iarnă se vor putea practica și la Sibiu, Maramureș, Gorj și Muntele Mic, iar stratul de zăpadă este cuprins între 30 și 70 de centimetri.