Localitățile din trei județe ale României ar putea fi troienite de ninsorile din weekend. Culmea, avertizarea nu este dată de meteorologi, ci de un cunoscut activist de mediu care se bazează pe studii legate de schimbările climatice.
Acesta spune că autoritățile ar trebui să avertizeze populația, ar fi nevoie de provizii și de evitarea deplasărilor în afara localității. Meteorologii nu exclud riscul unor fenomene extreme, dar spun că ar mai trebui să așteptăm pentru o prognoză exactă.
Un activist de mediu anunță că județele Constanța, Galați și Vaslui vor trece în acest weekend prin urgia albă. Multe localități s-ar putea trezi troienite duminică dimineață.
„Această zonă, dintre Marea Neagră și Carpații de Curbură va fi cea mai lovită, este zona care nu are absolut niciun obstacol în calea aerului cald și celui rece, vor fi și ninsori abundente și vânt puternic.
Avertismentul extrem de dur se bazează pe studii privind schimbările climatice.
„Mi-ar fi plăcut ca autoritățile să fie primele care să dea un avertisment, chiar dacă probabilitatea acum câteva zile era mai mică, ea crește pe măsură ce ne apropiem de noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru că oamenii trebuie să știe se pregătească. E mai bine ca oamenii să își pregătească gospodăria, călătoriile și să fim conștienți de aceste fenomene meteo extreme, care dau doar startul în ceea ce va urma”, mai spune activistul de mediu.
Autoritățile nu iau însă măsuri speciale.
„Am încercat să obținem un punct de vedere din partea Prefecturii Constanța despre măsurile luate pentru acest weekend, însă un reprezentant al instituției ne-a transmis că momentan nu au fost înștiințați oficial despre posibile evenimente meteo extreme”, a transmis Raluca Sevastru, corespondent Kanal D.
„Nu a venit nicio informare de vreme rea pentru weekendul care vine. Poate urmează să vină”,
Am cerut un punct de vedere și de la Administrația Națională de Meteorologie. Experții nu exclud posibilitatea unor fenomene extreme. „E un pic prematur pentru că trebuie să vedem cum se va mai poziționa acest ciclon. Este posibil ca acesta să aibă traiectorie mai sudică și atunci să avem cantități mai mici de precipitații sau să avanseze mai mult și să avem cantități mai mari ”,
a explicat Mihai Timu, meteorolog ANM.Weekend-ul trecut, zona de litoral a fost lovită de vijelii cu viteze ale vântului de 119 kilometri pe oră. 240 de copaci au fost smulși de vânt doar în orașul Constanța. Și alți cercetători confirmă posibilitatea repetării unor furtuni extrem de puternice în perioada următoare.
„Sunt schimbări generate de doi factori importanți. În primul rând este încălzirea diferențiată a suprafețelor generate de activitățile umane și de investițiile omului. Apoi este vorba de mai multă apă în atmosferă, fiindcă în contextul încălzirii generale este o evaporare mai puternică. Vor fi vânturi puternice, trebuie să ne așteptăm la peste 100 de kilometri la oră”, spune Adrian Bîlbă, cercetător.
„Totul are legătură cu această supraîncălzire a oceanului planetar, a atmosferei și a fenomenului El Nino, care amplifică”, completează activistul de mediu citat anterior.