Încălzirea globală continuă într-un ritm accelerat, care îi îngrijorează pe oamenii de știință. Anul 2023 a ajuns rapid în topul celor mai călduroși ani, chiar dacă am văzut furtuni care au provocat dezastre umanitare de dimensiuni apocaliptice. Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice a anunțat că am avut cel mai cald octombrie din istoria planetei.

Imaginile apocaliptice ale dezastrului lăsat în urmă de furtunile din Mexic și Libia ne arată cât de îngrijorătoare și rapide au devenit schimbările climatice.

Fenomenele extreme sunt din ce în ce mai distructive și au inclus în acest an inundații cu mii de morți și cupole de căldură severă urmate de furtuni devastatoare.

Fenomenele extreme sunt din ce în ce mai distructive și au inclus în acest an inundații cu mii de morți

Potrivit serviciul Copernicus pentru schimbări climatice, 2023 este pe cale să devină cel mai fierbinte înregistrat în 125 de mii de ani.

Cu recorduri meteo îngrijorătoare, inclusiv cel mai cald octombrie din istorie, cu o medie a temperaturii pe toată planeta de 15,38 de grade celsius.

„Avem o creștere a temperaturii medii globale pentru luna octombrie față de nivelul preindustrial de 1,7 grade celsius, iar față de recordul precedent din octombrie 2019, cu 0,4 grade celsius. Sunt cifre foarte mari. Vorbim de cinci luni în șir care au doborât recorduri de acest tip.

Vorbim de o accelerare a încălzirii globale până la urmă”, a explicat Roxana Bojariu, climatolog.

Despre anomalii meteo vorbeam și anul trecut când, în 31 octombrie se înregistrau 24 de grade. Cu vara întinsă până târziu în toamnă, chiar săptămâna trecută în București s-a mers în tricou și pantaloni scurți, iar pe plaja de la Constanța s-au înregistrat și 30 de grade. Și apa mării a fost la fel de caldă ca în sezonul estival.

Citește și: Cum este vremea în luna noiembrie 2023. Prognoza meteo pentru ultima lună de toamnă

Radicalele schimbări de anotimpuri s-au petrecut sub ochii noștri. Să ne amintim că acum nouă ani, în mijlocul toamnei, Bucureștiul s-a acoperit de un strat de zăpadă de 10 centimetri.

„Din păcate, aceste creșteri în temperatura medie globală au în spate modificări în statistica fenomenelor extreme și lucrul acesta evident are un impact asupra sistemelor umane și asupra ecosistemelor.

Am avut un episod care a început la mijlocul anului, urmează să devină pe deplin dezvoltat în iarna și în lunile care urmează”, mai spune specialista.

Deja furtunile au forța unui uragan. Dovada: Ciaran din Franța și Anglia, care a lovit cu 200 de kilometri pe oră, iar uraganele sunt de două ori mai puternice decât în urmă cu 10 ani, atingând la rafale 300 de kilometri pe oră, iar alternanța zilelor cu ploi torențiale urmate de perioade lungi de secetă drastică transformă pământul în

piatră.

Deși nu se pronunță încă despre instalarea unei noi ere climatice, experții avertizează că fenomenele extreme se vor precipita și vor avea ca efecte secete sinonime cu foametea, incendii devastatoare și uragane tot mai intense.