Vijelii de 200 de kilometri la oră au măturat vestul Europei în Marea Britanie. Vântul a suflat atât de puternic în cât oamenii din câteva zone au fost sfătuiți să rămână acasă din cauza pericolului, iar în Franța, pe bulevardul din orașul Brest, aproape toți copacii au fost doborâți. Bretania este răvășită de cea mai puternică furtună din ultimii 36 de ani, una cu forță de uragan, care a prăbușit macarale și stâlpi de electricitate, lăsând fără curent peste un milion de locuințe.

Nord vestul Franței a fost lovit în plină de furtuna Chiran pentru care autoritățile au emis alerte de pericol iminent pentru viața oamenilor. În zona de coastă La Finistere, valurile au atins douăzeci de metri, iar vântul a suflat cu peste 200 de kilometri pe oră.

Citește și: Cod galben de vânt în jumătate de țară! Până când este valabilă atenționarea

Cu o asemenea viteză s-au spulberat câteva recorduri meteo. Mii de ambarcațiuni particulare au fost evacuate de urgență. Pe uscat, pagubele sunt uriașe. Stâlpii de electricitate și copacii smulși de-a dreptul din rădăcină de forța vântului, drumuri prăbușite, fațade de imobile distruse. Imagini ca de apocalipsă au fostă postate pe rețelele sociale, unde se văd ziduri smulse pur și simplu, ase fără țiglă sau geamuri sparte. Furtuna ca un uragan a doborât în orașul Brest pe bulevardul principal aproape toți copacii.

O femeie aflată într-o mașină a murit după ce un arbore s-a prăbușit peste ea.

Alte 16 persoane au fost rănite din cauza vremii extreme. Un milion două sute de mii de case au rămas fără electricitate. Aeroporturile, transportul pe căile ferate, piețele alimentare, serviciile de feribot și școlile au fost închise. În trei departamente este alertă roșie de pericol, iar în restul regiunii, inclusiv în Normandia, este cod portocaliu.

MAE a emis avertizări de călătorie 

În Brest, ploile abundente au venit însoțite de vânt, la rafale de 190 de kilometri pe oră. Bretania a devenit o provincie închisă cu circulație strict interzisă, iar autoritățile au transmis numeroase mesaje de avertizare. 3.500 de intervenții au avut pompierii pe străzi pentru a degaja drumurile și a reface liniile de curent electric.

Și românii care călătoresc sau se află în Franța zilele acestea trebuie să știe că Ministerul de Externe a emis o atenționare de călătorie. Ca după cutremur arată insula britanică Jersey. Forța cu care a măturat Chiran insulele canalului din Regatul Unit nu s-a mai pomenit de peste 25 de ani. Copacii smulși din rădăcină de vântul extrem și viiturile au adus dezastrul.

Chiran a fost caracterizată de specialiști ca o bombă meteorologică, declanșată de ciocnirea între curenții de mare altitudine din Atlantic și valul de presiune joasă care coboară din nordul continentului.

Ploi și vijelii sunt prognozate și pentru Irlanda de Nord, unde au fost deja inundații puternice. Aici oamenii și au baricadat locuințele cu zeci de mii de saci de nisip.

Și în restul continentului vremea este furtunoasă. Zborurile spre și dinspre aeroportul Schiphol din Amsterdam au fost anulate după ce meteorologii au emis alertă de cod galben, iar populația a fost sfătuită să lucreze de acasă. În Belgia, autoritățile au emis atenționare meteo cod roșu de vânt puternic pentru coasta flamandă și un cod galben pentru restul teritoriului, iar pentru Slovenia, Ministerul Afacerilor Externe a transmis românilor o atenționare de călătorie, aici fiind în vigoare două alerte de cod roșu și portocaliu de ploi torențiale cu risc de inundații și vânt.