Locuitorii unei comune din Suceava trăiesc cu frică de moarte din cauza unei cariere de piatră care le face viața un calvar. Mai rău ca la cutremur se simte în casă atunci când muncitorii desprind stâncile mari prin explozie controlată, spun oamenii. Suflul produce un ori de praf și pietre mari cât pumnul, care cad pe linia de cale ferată pe un drum național și peste casele oamenilor din apropiere.

Imaginile surprinse de o localnică din Pojorâta par scenele unui film de groază. În filmare se vede momentul în care muncitorii au desprins prin explozie un perete de rocă, iar praful și resturi de piatră au ajuns până la casele lor. „Dar era un zgomot puternic și un fum imens și piatră și nisip și praf imens. Ne ara frică, nu știai efectiv ce se întâmplă”.

Citește și: Unde se află Drumul Apusenilor, șoseaua care rivalizează cu Transalpina? Primii șoferi au rămas uimiți de frumusețea locului

Această femeie locuiește foarte aproape de cariera din Pojorâta, de unde se extrage piatră de câteva zeci de ani. Spune că niciodată exploziile nu au fost atât de dese și puternice ca în ultima vreme. „Am crezut că e cutremur, o bombă”.

Bătrânii stau cu frica în sân și se roagă ca următoarea dinamitare să nu le fie fatală. „Vibrațiile în casă, în momentul față când explodează, în casă simți că te clatini pur simplu, din temelie, ca șa cutremur. Când a fost ciclonul ăla de praf, că altfel nu pot să-l numesc, mașinile erau să tamponeze, venea din sens invers, una din dreapta și una din stânga. Nici nu mai știu ce s-a întâmplat, că era praful ăla, nu vedea nu aveau vizibilitate”.

Această femeie locuiește foarte aproape de cariera din Pojorâta, de unde se extrage piatră de câteva zeci de ani. Spune că niciodată exploziile nu au fost atât de dese și puternice ca în ultima vreme. „Am crezut că e cutremur, o bombă”. Bătrânii stau cu frica în sân și se roagă ca următoarea dinamitare să nu le fie fatală. „Vibrațiile în casă, în momentul față când explodează, în casă simți că te clatini pur simplu, din temelie, ca șa cutremur.

Când a fost ciclonul ăla de praf, că altfel nu pot să-l numesc, mașinile erau să tamponeze, venea din sens invers, una din dreapta și una din stânga. Nici nu mai știu ce s-a întâmplat, că era praful ăla, nu vedea nu aveau vizibilitate”.

Garda de Mediu a anunțat controale și că va lua măsuri drastice

Multe dintre locuințe s-au șubrezit din cauza deselor detonări produse în carieră și a bolovanilor cât pumnul, care le pică în gospodărie.

„Aici iar este o fisură mare”, „Ne este viața pusă în pericol de fiecare dată când să fac împușcături în carieră și de la praf și de la toate ne este pusă și sănătatea în pericol”, au mai declarat localnicii. Sătui să îndure lucrările care se fac la cariera de piatră, ei au făcut sesizări către autorități pentru a cere închiderea exploatației.

Citește și: Ploaie de bombe în Fâșia Gaza. Pentru prima dată de la începerea războiului, granița Gaza-Egipt s-a deschis

Garda de Mediu a anunțat controale și spune că va lua măsuri drastice dacă sunt găsite abateri în activitatea firmei care extrage piatră naturală: „Vom verifica amănunțit autorizația de mediu pentru că obiectivul are autorizație de mediu și vom proceda legal. Dacă va fi cazul, vom merge până la notificarea APM-ului, în vederea suspendării autorizației de mediu”. Cariera de piatră este situată aproape de Drumul Național 17, care leagă Moldova de Ardeal, dar și de case.