Crăciunul este considerat de către Biserica Ortodoxă Română drept unul dintre cele mai importante praznice de pe parcursul anului. Așteptată cu evlavie și bucurie atât de către cei mici, cât și de către cei mari, Nașterea Domnului îi reunește în fiecare an pe cei dragi plecați peste hotare cu cei rămași acasă. Atmosfera de sărbătoare alungă orice neînțelegere de peste an iar oamenii se bucură din plin de zilele libere legale.

Prima zi de Crăciun este prăznuită în fiecare an la 25 decembrie, dată care în 2023 cade într-o zi de luni. Potrivit tradiției populare, de această dată se leagă mai multe obiceiuri, legende și superstiții. Chiar dacă unele dintre acestea au o vechime considerabilă, multe dintre ele sunt puse în practică și în zilele noastre.

Tradiții și superstiții pe care românii le respectă în prima zi de Crăciun

Una dintre cele mai vechi tradiții de Crăciun din țara noastră este mersul cu Steaua, obicei pe care îl practică cei mici din data de 25 decembrie 2023 și până la Bobotează, pe 6 ianuarie 2024. Se obișnuiește ca cei mici să poarte o coroniță de hârtie pe cap. Oamenii în primesc în general cu drag. Există însă și o superstiție care spune că este semn rău pentru gazdele care refuză să îi lase în case pe colindători sau care încuie ușile atunci când vin urătorii.

Dimineața primei zile de Crăciun ar trebui să înceapă cu câteva guri de pește, pentru că o superstiție spune că astfel oamenii vor fi sprinteni pe tot parcursul anului viitor. După aceea, creștinii merg la biserică pentru a lua parte la liturghie.

Citește și: La ce oră vine Moș Crăciun în 2023: Acesta este momentul în care se pun cadourile sub brad. Obiceiuri și tradiții pentru seara de Ajun

La prânz, în ziua de Crăciun oamenii obișnuiesc să pregătească o masă decorată frumos, la care ia parte toată familia. O legendă spune că este bine ca în timpul mesei să se asculte colinde, pentru că astfel oamenilor le mai sunt iertate din păcate. O legendă întunecată spune că atunci când nu se mai aud colinde, duhurile necurate ies din pământ și se plimbă prin lume.

În prima zi de Crăciun rudele și prietenii obișnuiesc să se viziteze și să facă schimb de cadouri. O altă tradiție, de această dată una mai recentă, spune că în prima zi de sărbătoare oamenii aleg să vizioneze filme tematice de Crăciun.

Rugăciune către Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Nu uita să o rostești în prima zi de Crăciun 

Stăpâne, Doamne Dumnezeule, Atotţiitorule, când Te-ai născut din Fecioara Maria în Betleemul Iudeii, cu spaimă făpturile s-au minunat şi lumea s-a bucurat de Naşterea Ta, Cel ce

ai făcut pe om după chipul şi asemănarea Ta şi i-ai dat botezul spre pocăinţă; Care ne-ai adus pe noi la preacuratele zilele acestea pentru înfrânarea patimilor, spre nădejdea Învierii, şi ne îndreptezi pe noi spre adevărul dumnezeirii Tale şi ai luminat mintea noastră spre a Te cunoaşte pe Tine, Fiul lui Dumnezeu, Care ridici păcatele a toată lumea.

Tu şi acum, Stăpâne, Iubitorule de oameni, primeşte pe robii Tăi precum ai primit pe Petru, care se afundase în mare, iar mai pe urmă, lepădându-se de Tine, dar plângând cu amar, iarăşi l-ai primit. Că am auzit glas grăind şi magii închinându-se cu daruri şi îngerii cântând, iar Irod tulburând-se, că Dumnezeu în trup S-a arătat spre mântuirea noastră. Pe Tine acum, Stăpâne, Iubitorule de oameni, toată făptura Te laudă, grăind: Hristos Se naşte, măriţi-L! Hristos din ceruri, întâmpinaţi-L! Hristos pe pământ, înălţaţi-vă! Puterile îngerilor se bucură, cetele mucenicilor se veselesc văzând mărita şi cinstita serbare, şi toţi după vrednicie o laudă cu inima şi cu buzele. Şi acum, Bunule, Iubitorule de oameni, primeşte pe robii Tăi, precum şi plecarea genunchilor şi umilinţa noastră, ca plinind poruncile Tale, curaţi şi neprihăniţi, ajungând acum la cinstită Naşterea Ta, să ne împărtăşim cu Preacuratul Trup şi Cinstitul Sânge al Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, Căruia se cuvine mărirea, cinstea şi închinăciunea, împreună şi Tatălui şi Duhului Sfânt, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Sursa: Doxologia.ro