Moș Crăciun este de departe cel mai așteptat personaj de către copiii din lumea întreagă. Nici România nu face excepție de la tradiția care a încântat generație după generație, astfel că micuții îl așteaptă cu sufletul la gură pe bătrânul dolofan care le aduce cadouri și le umple inima de fericire în fiecare an.

Iată când vine cu exactitate Moșul în țara noastră, dar și ce alte obiceiuri mai păstrează românii încă din bătrâni și pe care le pun în practică în fiecare an în seara de dinainte de sărbătoarea Nașterii Domnului.

Când vine Moșul anul acesta? Cei mici îl așteaptă cu nerăbdare și în 2023 

Copiii și chiar și adulții îl așteaptă pe Moș Crăciun, care vine cu cadourile pe care unii dintre aceștia le așteaptă de luni întregi. Chiar dacă este cunoscut de toată lumea, unele persoane se întreabă când ar trebui mai exact să îl aștepte pe bătrânelul darnic.



Ei bine, Moș Crăciun vine în fiecare an în noaptea dintre Ajunul Crăciunului și prima zi a sărbătorii, adică în seara de 24 spre 25 decembrie, care în 2023 cade în noaptea de duminică spre luni. Legenda spune că sania magică și renii pe care îi are Moșul face ca acesta să poată livra cadourilor tuturor copiilor din lume într-o singură seară.

În prima zi de Crăciun, cei mici obișnuiesc să se trezească devreme, pentru că sunt nerăbdători să vadă ce le-a lăsat Moș Crăciun sub brad, în pachete aranjate cu

grijă.

Tradiții și obiceiuri din bătrâni pentru seara de Ajun 

Ajunul Crăciunul î i aduce de cele mai multe ori pe membrii familiei împreună. De această zi se leagă foarte multe tradiții, obiceiuri și superstiții, unele mai vechi, altele mai noi, dar toate foarte îndrăgite de românii de pretutindeni.

Bineînțeles, aceasta este ziua în care gospodinele pregătesc mâncarea specifică de sărbătoare, precum cozonaci, sarmale, friptură, dar și colaci și covrigi, care în trecut se dădeau în special colindătorilor.

Potrivit tradiției, colacii amintesc de înfășurarea unei mâini cu degetele întinse, aceasta fiind a Crăciunesei, cea care a ajutat-o pe Maica Domnului să-l aducă pe lume pe pruncul Iisus și căreia ulterior i-au fost tăiate mâinile.

Bineînțeles, în seara de Ajun la ușile caselor vin colindătorii, care sunt primiți cu voie bună de către gospodari, dar și cu recompense pentru că aceștia vestesc praznicul care are loc peste doar câteva ore din acel moment: Nașterea Domnului.

În trecut, nucile, colacii și plăcintele erau oferite colindătorilor. Acum, de cele mai multe ori gospodarii le dau direct bani sau dulciuri, de care colindătorii sunt mulțumiți.

Citește și: Urări pentru Ajunul Crăciunului în 2023! Mesaje și felicitări pentru momentele în care toată lumea îl așteaptă pe Moș Crăciun

Seara de Ajun nu se poate încheia fără împodobitul bradului alături de cei dragi.

Chiar dacă acum foarte mulți români aleg un brad artificial, pe care pun podoabele chiar de la începutul lunii, în trecut oamenii aduceau în casele lor brazi naturali, care umpleau încăperile cu mirosul specific și care erau împodobiți în seara de Ajun. În timp ce pun globuri, bomboane de pom și instalații luminoase pe bradul de Crăciun, mulți oameni obișnuiesc să asculte și să cânte colinde, pentru a intra cât mai mult în spiritul de sărbătoare.