Ianuarie a fost luna scumpirilor în șir la carburant. Prețurile la motorină și benzină au crescut de mai multe ori, iar efectele se văd și în piețe și magazine. Legumele, de pildă, s-au scumpit cu cel puțin 50 de bani față de anul trecut.
„Legătura de usturoi anul trecut era 1,50 lei, acum e 2 lei. Ridichea tot așa, 1,50- 2 lei, ceapa verde, salata erau 3 lei, acum e 4 lei”,
Scumpirile de la început de an le scot peri albi clienților: „În comparație cu anul trecut cred că s-au dublat toate”
Adică cel puțin 50 de bani în plus la fiecare produs de pe taraba acestui cultivator din Dolj. Scumpirile vin după ce prețul la carburant s-a majorat.
„Transportul ne costă foarte mult, pentru că prețul carburantului a crescut.
În funcție de destinație, legumele pleacă de la producător, trec printr-un depozit și ajung în cele din urmă la magazin sau în piață. Un leu în plus pe litrul de carburant poate însemna o creștere de 10%, însă scumpirea poate fi și mai mare. Nu doar transportul intră în calcul, ci și îngrășămintele, semințele sau răsadurile folosite de producător: „Benzina dacă se scumpește, imediat crește și prețul de cost. Eu băgam săptămânal să zicem de 150 de lei, deci acum imediat am mai pus încă 30 de lei”, „Carburantul, la 600 de lei.”
Pe buzele cultivatorilor rămâne însă aceeași întrebare: „Noi scumpim marfa, dar cine ne-o ia? Nu are cine să o ia, stăm lângă ea și o păzim.”
Citește și: Alocațiile și ajutoarele sociale, majorate din această lună. Și pensionarii vor încasa mai mulți bani
Scumpirea legumelor o resimt mai ales clienții: „Foarte scumpe, foarte scumpe. În comparație cu anul trecut cred că s-au dublat toate. 2 lei o salată, acum e 4 lei o salată. Cumpărăm mai puțin, ce să facem? Asta e”, „Nu au crescut exagerat de mult, dar puțin au mai pus oamenii acolo, din diferite considerente, și cu siguranță motivante pentru munca lor.”
Prețul combustibilului a crescut de mai multe ori de la începutul anului.