Fiscul a început vânătoarea averilor etalate online. Toți cei care postează pe rețelele de socializare clipuri video în care se laudă cu cele mai scumpe mașini sau cu tancuri de bani vor avea de dat explicații. Inițiativa guvernanților este însă criticată de specialiști, care spun că este doar praf în ochi. Astfel de imagini se găsesc pe toate rețelele de socializare. Cei care au o situație financiară mai bună nu se sfiesc să arate acest lucru.

Citește și: Cum arată bugetul pe anul 2024? Autoritățile au promis venituri mai mari, chiar în an electoral

Tocmai din acest motiv au devenit ținta inspectorilor ANAF, care vor să afle dacă toate veniturile sunt legale sau există suspiciuni de evaziune fiscală, mai ales când pe internet banii sunt la grămadă, iar prin bugetul statului bate vântul. Misiunea Fiscului e una dificilă.

Specialiștii atrag atenția că ANAF trebuie să stabilească în mod clar cine își plătește taxele și cine nu.

„Asta nu se rezolvă dacă punem inspectorii ANAF să stea pe TikTok, să se uite la cine, ce postează pe acolo. Ar trebui să existe niște instrumente pentru a putea să ne dăm seama de oamenii care au averi foarte mari, care poate au fost obținute ilicit, pentru că bănuiesc că aceasta este permisa pe care se bazează ANAF-ul.

Din punctul acesta de vedere, măsura mi se pare mai degrabă o măsură luată așa mai de ochii lumii”, a declarat Alexandru Dincovici, specialist în economie.

Cum încearcă guvernanții să aducă mai mulți bani la bugetul de stat 

Pentru a aduna mai mulți bani la bugetul de stat a fost implementată și taxa pe lux, o măsură care nu are tocmai efectele dorite, spune fostul ministru al Economiei.

„Este praf în ochi. Chiar și dacă ar reuși să taxeze pe absolut toată lumea care are lux și sună bine, nu-i așa? Ei bine, chiar și dacă i-ai luat pe tot, tot nu ar fi suficienți bani ca să acopere gaura bugetarei. Foarte, foarte mulți vor scăpa fără absolut nicio problemă. Cei care declară vor plăti, cei care nu vor fi șmecheri”, a declarat Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei.

Concret, sunt vizate locuințele în valoare de peste 500.000 de euro și mașinile care costă peste 70.000 de euro. Pentru acestea se va aplica o taxă de 0,2% pe diferența dintre plafoanele menționate și valoarea reală.

„Pentru o casă în valoare de 600.000 de euro, taxa se aplică pe diferența de 100.000 de euro și este în valoare de 300 de euro, iar pentru o mașină cu o valoare de 90.000

de euro, spre exemplu, taxa se aplică pe diferența de 20.000 de mii de euro. Concret, este de 60 de euro”, a declarat reporterul NEWSTIME.

Important de menționat este și faptul că cei care vor avea de plătit taxa pe lux trebuie să completeze un formular până pe data de 30 aprilie și tot până atunci vor putea plăti și taxele.