Coaliția de guvernare decide măsurile de austeritate menite să aducă mai mulți bani la buget. Guvernul urmează să își asume răspunderea în Parlament pe aceste legi. Ce neînțelegeri mai sunt, dar și ce măsuri sunt bătute, au fost explicate de Iasmina Adelean, reporter NEWSTIME.

Citește și: Crește valoarea tichetelor de masă de la 1 august! Marcel Ciolacu a mai anunțat o mărire

„PSD a acceptat să reducă taxa pe clădirile și mașinile de lux. În loc de 1%, proprietățile mai scumpe de 500.000 de euro vor fi taxate cu 0,3%, la fel și mașinile care valorează mai mult de 75.000 de euro. Vom plăti mai mult și pentru băuturile cu zahăr, în medie cu 40 de bani pe litru, la fel și pentru băuturile alcoolice și pentru tutun. Mărul discordiei îl reprezintă în continuare impozitul pentru micile afaceri.

În timp ce liberalii susțin un impozit de 3% pentru IMM-urile care au o cifră de afaceri între 60.000 și 500.000 de euro, PSD vrea un plafon mai mic, de numai 300.000 de euro.

În schimb, s-a ajuns la un consens în ceea ce privește TVA-ul. Alimentele și medicamentele vor rămâne cu o cotă de 9%, în timp ce aceasta va crește cu zece procente pentru restaurante și hoteluri, până la 19%.

De asemenea, s-a bătut palma ca IT-iștii care câștigă peste 10.000 de lei lunar să fie impozitați cu 10%, iar angajații din agricultură, industria alimentară și construcții să plătească contribuții la sănătate”, a explicat reporterul NEWSTIME.

Marcel Ciolacu: „Nu e nicio austeritate. Vor crește salariile” 

Marcel Ciolacu a declarat, marți, că Guvernul lucrează în continuare la pachetul fiscal-bugetar iar în câteva zile va fi pus în transparență.

Premierul a susținut că nu va fi nicio austeritate, ba chiar vor fi salarii mărite. 

„Continuăm să scriem actul normativ. Până la finalul lunii terminăm tot circuitul, inclusiv asumarea de răspundere în Parlament și să vedem dacă mai este nevoie de anumite ordonanțe pentru completare. Primul va fi finalizat pachetul privind combaterea evaziunii, apoi cel cu reforma din sistemul administrativ și al treilea va fi pachetul fiscal.

Am așteptat și am vorbit despre așa-spusa austeritate, dar eu am văzut în actul normativ că vor crește salariile și nu e nicio austeritate(...) Cu adevărat unii care au salarii foarte mari în sistemul bugetar nu pot să beneficieze de vouchere de vacanță la fel ca cei aproape 1,6 milioane de români care au salariul minim pe economie. Dar nu am văzut nimic de austeritate”,

a declarat Marcel Ciolacu.