În doar câteva zile vom trece prin diferențe de temperatură chiar și de 31 de grade. De la maxime de 17 grade în această perioadă, mercurul din termometre scade drastic, sub pragul gerului. Se anunță valori termice de -14 grade și ninsori în unele zone. Totul vine după ce copacii au înflorit în sudul și vestul României, iar în est fermierii plâng de mila pământului uscat.

Până ca frigul să vină peste România, temperaturile foarte ridicate le dau bătăi de cap fermierilor: „Trebuia să fie acoperit tot de zăpadă”

La altitudini mai mici, în multe orașe găsim iarbă verde, frunze și flori.

„Să ne uităm cum au înflorit trandafirii. În ianuarie înfloriți și așteptăm și zăpadă, să ne bucurăm și de zăpadă. Până la urmă toate anotimpurile au farmecul lor”, spun localnicii.

Citește și: Agricultorii primesc încă o lovitură! Previziunile meteorologilor arată că nu va fi zăpadă nici în această iarnă

„Într-un parc din centrul Craiovei începutul lui ianuarie nu aduce zăpadă, ci aduce trandafiri roșii, galbeni și albi. De la Crăciun și până astăzi, temperaturile de primăvară din Bănie au protejat plantele, care au continuat să înflorească chiar și în sezonul rece”, a transmis Teo Argint, corespondent Kanal D.

Au înflorit pomii, iar ghioceii s-au grăbit să apară în alte zone, asta în condițiile în care 2023 a fost cel mai călduros an din istorie în România.

Iată altă dovadă: „Este foarte uscat, nici nu trebuia să putem pune mâna pe pământ, trebuia să fie foarte, foarte ud. Uitați, el se face granule, e foarte fărâmicios. Este uscat, se vede pur și simplu. Trebuia să fie acoperit tot de zăpadă .”

O pătură de zăpadă, care ar fi trebuit să asigure umiditatea potrivită pentru culturi și să le păzească de dăunători.

„Schimbările cele mai evidente sunt lipsa precipitațiilor și temperaturile în creștere. Verile sunt tot mai toride, iernile secetoase, nu mai avem pic de zăpadă. Anul acesta am avut doi, trei centimetri de zăpadă, ceea ce ne afectează în mod direct, câmpurile suferă”, spun fermierii.

Iar după secetă vine gerul. De la plus 17 grade vom ajunge la minus 14, o diferență de 31 de grade în doar câteva zile.

„O masă de aer rece, cu caracteristici polare, va ajunge să influențeze și țara noastră. Luni vom asista la o scădere semnificativă a valorilor de temperatură, prin definiția gelului facem referire la valori de temperatură sub minus 10 grade. Astfel de temperaturi vom înregistra în noaptea de luni spre marți, în partea de nord est a teritoriului, mai exact în nordul Moldovei”, atenționează Oana Catrina, meteorolog ANM.

La Bâlea Lac, stratul de zăpadă are deja 80 de centimetri. La Muntele Mic, în Caraș-Severin, au fost joi minus 11 grade, iar stratul de zăpadă măsoară 45 de centimetri.