Stresul și factorii de mediu joacă un rol important, însă problema reală este că puține spitale pot gestiona cu succes cazurile complicate. Așa că România este în continuare campioană la mortalitatea infantilă. La 18 ani, Georgiană a devenit mamă pentru prima dată, de doi băieți gemeni. Sarcina ei însă avea risc crescut din cauza unei malformații cardiace a mamei.

Citește și: Ramona Păuleanu, dezvăluiri în lacrimi la „În oglindă”. A recunoscut pentru prima dată ce s-a întâmplat, de fapt, după nașterea prematură a gemenilor: „Le-am spus sa nu mi-i arate...”

„Am fost la Alexandria, iar m-a simțit travaliu 24 de ore. Nu știam, mi-au zis că nu au ce să-mi facă și că mă transferă la București, că ei nu știu ce să-mi facă și că ori eu, ori copiii. M-am dus însă pe mâinile medicilor de la Spitalul Universitar, care au reușit să le salveze viața atât mamei, cât și puilor de om.”

Este o victorie  a medicinei.

Pacienta operată pe cord când avea 5 ani, sigur atunci nu se făceau atâtea investigații medicale ca acum și a descoperit boala puțin mai târziu. La copil, deja se știe că unul dintre băieței, primul, adică, are această malformație.

Astfel de sarcini care pun în pericol viața mamei sau a fătului sunt tot mai dese. În 2024, din 2.710 gravide care au ajuns la Spitalul Universitar, peste 1.100

prezentau complicații. Cei mai mici pacienți ai noștri anul trecut au fost două fetițe de 430 și 480 de grame, care au fost spitalizate mai mult de 3 luni. Stresul, alimentația săracă în nutrienți și obiceiurile lumii moderne joacă un rol important, dar nu numai.