Din cauza apei din piscine, micuții fac enterocolite tot mai severe și ies pozitivi la bacterii rezistente. Cele mai multe cazuri vin, evident, de pe litoral, unde cei mici petrec vacanța cu părinții.
Se poate face enterocolită severă, cu scaune diareice continue de la 1 până dimineața și după ce s-a trezit. Astfel de episoade sunt tot mai des întâlnite în rândul copiilor. Sezonul vacanțelor aduce și episoade neplăcute, după ce micuții s-au ales cu diaree severă și au vomitat până la deshidratare.
„Am venit și aici cu diaree și vărsături și am stat și câte 10–12 ore cu febră.
Valul de enterocolite severe e cauzat, în special, de apa murdară din piscinele hotelurilor, dar și din anumite zone unde nici marea nu mai e atât de limpede și curată. Micuții care se joacă ore bune în apă înghit, fără să vrea, apă infestată.
E nevoie de o cantitate mică, dar care provoacă, în scurt timp, reacții violente.La camera de gardă a Spitalului de Copii „Marie Curie” din București, peste 80% dintre cazurile prezentate sunt legate de probleme digestive. Cele mai întâlnite infecții sunt date de norovirusuri și adenovirusuri, care provoacă diaree, febră și vărsături, iar acestea se pot transmite foarte ușor prin apă și alimente contaminate.
Virozele care au această transmitere fecal-orală sunt cele care dau aceste enterocolite, plecând de la rotavirus, norovirus, enterovirus, astrovirus, precum și bacterii precum Salmonella și E. coli.