Comitetul director al rețelei internaționale de avertizare privind asteroizi s-au întrunit imediat după ce NASA și ESA au confirmat independent că 2024 W1 AR4 se îndreaptă către Terra, iar subiectul suscită din ce în ce mai mult interes și chiar s-a viralizat astăzi, după ce mai mulți cercetători au spus că, în acest moment și cu metodele de acum, omenirea nu poate devia asteroidul de la traiectoria sa către Pământ.
Dr. Robin George Andrews, jurnalist premiat și autor al cărții Cum să dobori un asteroid, scrie că, bun observatori ai asteroidului 2024 W1 AR4, văd că mulți oameni susțin că, dacă va avea un impact asupra Pământului în 2032, putem folosi o navă spațială asemănătoare DART pentru a-i devia traiectoria. Ei bine, nu neapărat. Misiunea DART a fost fabuloasă, dar s-ar putea ca o asemenea abordare să nu meargă.
Citește și: VIDEO Raportul medicilor după bătaia din Parlament! Ce au descoperit medicii legiști?
Una dintre principalele probleme ar fi că asteroidul a fost detectat destul de târziu, și anume pe 27 decembrie anul trecut, de un telescop automat din Chile. În 2021, NASA a testat cu succes o misiune de apărare planetară denumită DART, prin care doi asteroizi care nu prezentau pericol pentru Pământ au fost deviați cu succes.
Acum, cercetători au solicitat timp de observare în luna martie la Telescopul Spațial James Webb, pentru a rafina traiectoria asteroidului cât timp acesta este vizibil. Și acum avem privilegiul de a discuta în direct despre acest asteroid cu scriitorul și jurnalistul Alexandru Mironov. Bună seara, vă mulțumesc că ați acceptat invitația noastră!