Deputații au aprobat un proiect de lege pentru construirea unor centre regionale de dezintoxicare și recuperare în 8 zone din țară.

Costurile ar fi uriașe, spun specialiștii. Sunt estimate la câteva milioane de euro, dar fiecare leu merită investit, dovadă sunt centrele deja existente unde sute de pacienți au primit o nouă șansă la o viață normal: „La cincisprezece ani jumătate atunci am consumat prima oară (n.r

substanțe interzise) am crezut că am controlul asupra totului, cu toate că nu a fost așa.”

Un nou proiect de lege, pentru centre de dezintoxicare, a fost aprobat

De patru luni spitalul de psihiatrie Voila găzduiește un centru pentru reabilitarea copiilor și adolescenților dependenți de aceste substanțe. La doar 17 ani acest tânăr este unul dintre pacienții care au cerut ajutor.

„De când am început să consum au apărut certuri în familie din cauza aceasta. Am început să nu mai trec pe acasă. Mergeam în diferite apartamente doar cu scopul de a consuma substanțe interzise, acest lucru mă făcea pe mine fericit.”, a declarat adolescentul.

Anturajul l-a împins și mai tare în lumea neagră a substanțelor interzise. Părinții au fost cei care i-au întins o mână de ajutor și l-au adus la spitalul din Câmpina unde a început lupta grea pentru eliberarea de dependență: „ De când am ajuns

aici am început să văd lumina de la capătul tunelului. Am început să descopăr oameni noi doamna psiholog m-a ajutat foarte mult.”

O poveste asemănătoare are și Sabrina. Vom folosi acest nume pentru a-i proteja identitatea. Adolescenta a consumat stupefiante pentru prima oară la 12 ani: „Slăbisem, aveam 46 de kilograme, iar acum am 52 sau 53 cincizeci. Substanțele alea mă făceau să mă simt bine, dar de fapt îmi făceau rău.”

De aproape o lună se află în centrul de dezintoxicare de la spitalul Voila, iar aici tânăra a primit tratament de specialitate, dar și consiliere psihologică.

„Când mă întorc acasă vreau să petrec mai mult timp cu familia, pentru că nu prea am petrecut timp cu familia, am stat mai mult plecată și doar vreau să stau cu familia că oricum mi-am dat seama că familia e lângă mine.”

, au fost cuvintele fetei.

Schimbarea nu ar fi posibilă fără ajutorul specialiștilor de la spitalul de psihiatrie Voila și sprijinul asociației „Zi de bine”.

Împreună au reușit să renoveze complet o parte a unității medicale. „S-au creat spații primitoare, moderne, pentru a asigura două saloane pentru fete și două saloane pentru băieți. În total sunt 24 de locuri, jumătate pentru fete, jumătate pentru băieți.

În prezent sunt șapte copii și adolescenți internați.”

După modelul acestui spital ar putea fi construite opt centre de dezintoxicare noi în toate regiunile țării. Specialiștii spun că numai construirea unui singur centru ar costa peste un milion de euro. Bani pentru astfel de proiecte au fost cheltuiți însă în zadar. În ultimii 20 de ani, trei centre de dezintoxicare au fost ridicate și lăsate apoi în paragină pentru că nu au funcționat nici măcar o zi.