Vești neplăcute vin și de la Banca Națională! Dobânda cheie rămâne la același nivel, ceea ce înseamnă că ratele creditelor în lei nu vor scădea prea curând. Cu mai multe informații despre acest subiect vine Georgiana Grimm, reporterul NEWSTIME.

Citește și: Veniturile românilor nu țin pasul cu cheltuielile. Aproape toți banii se duc pe facturi și mâncare: „Nici vorba de economii. De unde?”

„În ședința de politică monetară de astăzi (n. red. Luni, 14 mai 2024) BNR a decis să mențină dobânda de referință la 7%. Dobânda cheie se află la acest prag chiar de la începutul anului 2023, iar asta este modalitatea prin care BNR încearcă să frâneze consumul și în acest mod să scadă rata inflației. Chiar s-a întâmplat acest lucru, dacă în ianuarie 2023, inflația era la pragul de 15%.

Acum, în martie 2024, a ajuns rata inflației la 6,6%. Cu toate astea, nu a fost suficient pentru a scădea dobânda cheie și iată că ratele creditelor vor rămâne la același nivel. Robor la trei luni este acum la pragul de 6%, iar IRCC la 5,9%”
, a declarat reporterul Georgiana Grimm.