Sărbătorile pascale din acest an ne vor lăsa lefteri, așa că mulți sunt nevoiți să le pregătească pe datorie. În topul scumpirilor se află mielul, care ar putea dispărea definitiv de pe raftul anumitor măcelării, din cauza prețului mult prea piperat. Paștele cu cheltuială se ține și în acest an, este anunțul făcut chiar de retaileri, care avertizează că ne vom confrunta cu scumpiri în lanț la toate produsele alimentare.

De vină ar fi noile taxe introduse de la 1 ianuarie, dar și prețul mare la combustibil și utilități, costuri care se reflectă în prețul final de la raft.

Citește și: Zile cu dezlegare la pește, ulei și vin în Postul Paștelui 2024! Este cel mai lung și restrictiv post din an

„Masa de Paște ne va duce cu un procent de 5-10% peste ce vedem acum și o să vedeți creșteri de prețuri peste normalul ăsta de care am discutat.

Probabil și cu 15-20% la roșii, la ceapă, la ceapă verde, la ardei gras, la niște produse știute a fi consumate de Paști”
, a declarat Feliciu Paraschiv, retailer.

Carnea de miel, în topul scumpirilor de Paște

În topul scumpirilor se află și carnea de miel, nelipsită în alți ani de pe mesele oamenilor. Fermierii se plâng că sunt nevoiți să ridice prețul din cauza scumpirilor la furaje și combustibil, așa că măcelăriile se gândesc serios să renunțe să mai aprovizioneze carnea de miel în

garantare.

„Undeva la 10-15% mai scump ca anul trecut, iar de făcut stăm foarte bine să ne gândim dacă să mai aprovizionăm cu carcasa de miel sau să rămânem doar pe berbecuț, oaie. Dacă carcasa să fie în jur de 60 de RON, pulpa de miel ar trebui să fie undeva la 80-75 de RON”, a declarat Eduard Pavel, patron măcelărie.

Nu e de mirare că unii oameni vor sărbători Paștele pe datorie.

Pentru a ține prețurile în frâu, ministrul Agriculturii spune că are de gând să prelungească ordonanța plafonării adaosului comercial la alimentele de bază și ia în calcul chiar adăugarea unor noi produse pe listă.

„Purtăm discuții cu retailerii și, de ce nu, chiar poate fi o prelungire a acestei ordonanțe privind plafonare a adousului comercial. Cred că vom introduce și alte alimente care sunt în preajma sărbătorilor pascale”,

a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii. La sfârșitul acestei luni, ordonanța care plafonează adaosul comercial la 20% la alimentele de bază va expira.