Deși este deja insuportabil de cald, specialiștii Organizației Mondiale de Meteorologie anunță că focul abia s-a aprins. Fenomenul El Nino, care duce la creșterea temperaturii, este abia la început și va aduce valori record chiar și la iarnă.

Citește și: Canicula topește Europa! Temperaturi de 48 de grade în Italia și Grecia

Avertizări nowcasting de cod portocaliu au fost emise în urmă cu puțin timp pentru mai multe județe din țară.

În Bacău, vântul puternic iscat din senin a doborât mai mulți copaci, iar cel puțin patru persoane sunt acum la spital rănite. Starea unei femei este destul de gravă, iar medicii au băgat o de urgență în operație. Vremea caniculară s-a transformat rapid în furtuni în mai multe zone din țară. Vântul a început să sufle din ce în ce mai tare, iar la rafală a atins chiar și optzeci de kilometri pe oră și ploile au apărut din senin.

Cantitatea de precipitații a atins chiar și 25 de litri pe metrul pătrat. Meteorologii avertizează că astfel de vijelii pot apărea foarte rapid și pot face pagube însemnate în acest moment. Este încă activ un cod portocaliu de vreme severă cu intensificări ale vântului, care vor ajunge la 100 de kilometri pe oră, vijelie puternică, descărcări electrice, grindină local averse, care vor acumula peste 25 de litri pe metrul pătrat.

Județele vizate sunt Galați, Bacău, Vrancea și Vaslui.