1 Iunie 2023- Ziua Copilului. Ziua Copilului este sărbătorită în fiecare an în prima zi de vară în peste 100 de țări de pe întreg globul.

Cu această ocazie, părinții și bunicii din lume încearcă să petreacă clipe frumoase alături de micuții lor și să le ofere cadouri.

1 Iunie 2023- Ziua Copilului. Ce semnificație are această zi și la ce dată a fost sărbătorită prima dată?

Ziua Copilului reprezintă data la care este celebrată fraternitatea și înțelegerea între copiii de pretutindeni. Această zi, precum și evenimentele care se organizează cu această ocazie, sunt dedicate importanței pe care o au micuții în societate.

Citește și: Zile libere de Rusalii 2023: Pe ce dată pică sărbătoarea?

Ziua Copilului se sărbătorește la nivel intenațional pe data de 1 iunie și, în unele state, pe 20 noiembrie.

Această dată a fost stabilită pentru prima oară la Geneva, în cadrul Conferinței Mondiale pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor, în august 1925. La convenție au luat parte reprezentanți din 54 de țări. Ulterior, mai multe guverne au introdus „Ziua Copilului”.

Ideea unei zile destinate copiilor din întreaga lume i-a aparținut lui Rubab Mansoor, un elev de clasa a VIII-a și a fost acceptată și adoptată la scurt timp de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 1954.

Motivul care a determinat guvernele lumii să declare 1 iunie Ziua Copilului

Până în ziua de azi, nu este clar motivul care a determinat comunitatea internațională să declare 1 iunie Ziua Copilului. Totuși, o teorie spune că data ar fi fost aleasă după ce un general chinez din San Francisco a adunat mai mulți copii orfani chinezi pentru a celebra Festivalul Dragonului.

Ziua în care micuții au luat parte la festivități a fost prima zi de vară, 1 iunie.

Citește și: Ziua Copilului 2023: Evenimentele din data de 1 Iunie

În România, Ziua Copilului a fost adăugată pe lista sărbătorilor legale în anul 2016, în urma decretului pe care l-a semnat președintele Klaus Iohannis. Prin acest decret, Codul Muncii a fost modificat iar după câteva luni proiectul de lege a fost adoptat de către Senat și Camera Deputaților.