100.000 de pelerini la Mânăstirea Nicula! S-a încheiat cel mai mare pelerinaj ortodox din Ardeal. Zeci de mii de oameni au luat parte la slujbele de sărbătoare de la Mănăstirea Nicula. După ceremonialul religios, credincioșii au fost serviți cu mii de porții de sarmale și cozonaci.

Miile de credincioși veniți de peste tot din țară au înconjurat biserica de lemn din curtea Mănăstirii Nicula în genunchi și pe coate.

Este un gest tradițional, care simbolizează smerenia și pe care pelerinii îl fac indiferent de greutățile pe care le întâmpină.

„Din dragoste o facem, din dragoste pentru Maica Domnului”, „Oboseala n-o simțim nicăieri. Când e vorba să vii să te rogi și te ajută cu adevărat, nu simți”, au explicat pelerinii.

100.000 de pelerini la Mânăstirea Nicula! Românii au cinstit-o pe Fecioara Maria pentru mai multe zile

Oamenii veniți din toate colțurile țării au ascultat slujba din corturi sau de pe păturile întinse pe dealul mănăstirii. Icoana Maicii Domnului, despre care se spune că este făcătoare de minuni, a fost scoasă din biserică spre închinăciune tuturor.

„Mai bine ca aici, niciunde, vă spun din tot sufletul. Aici cine vine, i să întărește credința”, a spus o femeie.

Doamna Maria vine din județul Suceava în fiecare an la mănăstirea Nicula. La optzeci și cinci de ani, femeia spune că nimic nu îi stă în cale să ajungă aici, să se roage.

„Mă simt foarte bine, cum am ajuns aici m-au lăsat toate durerile. De două ori am fost la icoană, am mers și în genunchi, de două ori pe coate”, au mai spus oamenii.

„Aici, la Nicula, este icoana făcătoare de minuni care, la sfârșitul secolului al șaptesprezecelea, când românii din Ardeal erau cei mai necăjiți, câteva săptămâni a plâns”, a povestit ÎPS Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului.

Marți, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, dealul de la Nicula a fost arhiplin iar, după slujbă, oamenilor li s-au împărțit bucate gătite în bucătăria mănăstirii.

După coada de la icoană, oamenii s-au așezat la coada pentru sarmale. Peste șapte mii de porți au fost pregătite anul acesta.

„Foarte bună, delicioasă. Cea mai bună mâncare, sfințită aici, la mănăstirea Nicula. Minunate, foarte bune. Venim la mănăstirea Nicula de treizeci de ani”, au concluzionat pelerinii.

În cele patru zile de pelerinaj, la Nicula s-au perindat anul acesta peste o sută de mii de pelerini.