Ce nume se sărbătoresc de Sf. Maria 2023? În calendarul creștin ortodox, Sfânta Fecioară Maria are două praznice foarte importante pentru creștinii de pretutindeni.

De multe ori, românii le urează „La mulți ani!” cu ocazia onomasticii celor dragi atât la data de 8 septembrie, cât și la data de 15 august. Puțină lume știe însă că la o singură dată dintre cele două este bine să faci urări.

Ce nume se sărbătoresc de Sf. Maria 2023?

Peste 2,2 milioane de români își sărbătoresc onomastica cu ocazia zilelor de 15 august și 8 septembrie. Dintre aceștia, 1,8 milioane sunt femei iar 400.000 sunt bărbați.

Cel mai popular nume dintre cele care își sărbătoresc onomastica de Sfânta Maria este chiar Maria. Acest nume este purtat de aproximativ 1,4 milioane de femei din țara noastră.

În schimb, echivalentul masculin nu este la fel de popular în România. Doar 300.000 de bărbați poartă numele de Marian.

Pe lângă aceste nume, de Sfântă Marie sunt celebrate și toate derivatele acestora, precum Marinela, Mariana, și altele.

De ce nu este bine să urezi „La mulți ani!” pe data de 15 august? Urările se fac pe data de 8 septembrie

Potrivit calendarului creștin ortodox, la data de 15 august se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului.

Pe parcursul timpului, soborul bisericesc a hotărât că la această dată nu este bine să se facă urări, pentru că în mijlocul lunii august este prăznuită trecerea în neființă a Născătoarei de Dumnezeu.

Citește și: Tradiții de Sf. Maria 2023: Ce nu este bine să faci pe 15 august

Prin urmare, tradiția spune că nu este bine să le urăm „La mulți ani!” celor dragi la această dată.

Pentru că în această zi sufletul Sfintei Fecioare a fost ridicat de Iisus Hristos la Cele Sfinte, Biserica consideră că această dată este dedicată strict prăznuii acesteia cu evlavie și frică de Dumnezeu. Tradiția ortodoxă spune că această zi nu trebuie transformată într-una de petrecere.

Cu toate acestea, Biserica nu consideră concret greșit să le urăm toate cele bune celor dragi, însă ar trebui să ținem cont de îndemnurile dogmelor creștin ortodoxe.

Este foarte frumos însă să le urăm „La mulți ani!” celor dragi la data de 8 septembrie, atunci când este sărbătorită Nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor drept Sfânta Maria Mică.

Originea numelor celebrate de Sfânta Maria

Numele Maria este unul dintre cele mai utilizate nume din țara noastră. Foarte multe familii aleg acest nume pentru copiii lor, pentru că este unul dintre cele mai sfinte din Biserica Ortodoxă și de asemenea unul dintre cele mai vechi din țara noastră.

Tradiția spune că numele „Maria” este derivat din ebraicul Miriam sau aramaicul Mariam. Originea numelui nu este însă stabilită cu certitudine, însă originea pare a fi una egipteană, cel mai probabil „mry”, care înseamnă „îndrăgită” sau „mr”, ceea ce înseamnă „dragoste, stăpână, doamnă respectabilă sau îndrăgită”. De asemenea, mai poate însemna și „copil dorit, aleasa de Dumnezeu”.

Citește și: O influenceriță vegană a murit de foame! Ce dietă strictă ținea de mai bine de 10 ani: „În fiecare zi îmi era teamă că-i găsesc trupul fără viață”

Cea din urmă explicație este în strânsă legătură cu tradiția ortodoxă. În cărțile sfinte se spune că Fecioara Maria a fost aleasă însuși de Dumnezeu să îl poarte pe Pruncul cel Sfânt.

În ceea ce primește venirea sa pe lume, și acest fapt este considerat un miracol, pentru că Ioachim și Ana, părinții ei, erau foarte bătrâni. Chiar dacă și-au dorit toată viața un copil, aceștia nu au fost binecuvântați cu unul decât la o vârstă foarte înaintată, ceea ca a uimit toată comunitatea în care locuiau.