Minivacanța de Sf. Marie 2023: Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai mari sărbători din calendarul creștin ortodox și este prăznuită în fiecare an pe data de 15 august.

Sărbătoarea este una dintre cele mai mari praznice legale din România iar în 2023 va pica într-o zi de marți. Astfel, Guvernul a stabilit încă din luna decembrie a anului precedent că va exista o punte cu weekend-ul, pentru ca românii să se poată bucura de mai multe zile libere.

Minivacanța de Sf. Marie 2023: Care sunt zilele libere de care se vor bucura românii cu ocazia sărbătorii?

Anul 2023 a adus mai multe zile libere pentru bugetarii din țara noastră. Pe lângă zilele de 23 ianuarie și 2 iunie, o nouă zi liberă legală este cea de 14 august, ziua de dinainte de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Citește și: Mesaje de Sf. Petru și Pavel 2023: Urări și felicitări pentru sărbătoriții zilei

Decizia a fost luată de către Executiv pe data de 28 decembrie 2022 și se aplică salariaților din sectorul public. Guvernul a motivat această decizie pe baza faptului că data de 14 august se află exact între weekend și ziua de sărbătoare liberă prin lege. Prin urmare, în luna august bugetarii au parte de o minivacanță între zilele de 12 și 15 ale lunii.

Câte zile libere au românii în 2023? Calendarul pentru fiecare lună a anului

Ianuarie
1 ianuarie – duminică – Anul Nou
2 ianuarie – luni – A doua zi după Anul Nou
24 ianuarie – marți – Ziua Unirii Principatelor României

Februarie
-

Martie
-

Aprilie
14 aprilie – vineri – Vinerea Mare 16 aprilie – duminică – Paște ortodox
17 aprilie – luni – A doua zi de Paște ortodox

Mai
1 mai – luni – Ziua Muncii

Iunie
1 iunie – joi – Ziua Copilului
4 iunie – duminică – Rusalii
5 iunie – a doua zi de Rusalii

Iulie
-

August

15 august – marți – Adormirea Maicii Domnului

Septembrie
-

Octombrie
-

Noiembrie
30 noiembrie – joi – Sfântul Andrei

Decembrie
1 decembrie – vineri – Ziua Marii Uniri
25 decembrie – luni – Crăciunul
26 decembrie – marți – A doua zi de Crăciun

Noi zile libere pentru români din 2024

Românii au reale motive de bucurie pentru că vor avea parte de mai multe zile pentru relaxare și timp petrecut alături de familie de anul viitor. Din 2024, Executivul a decis ca românii să aibă parte de încă două zile libere legale.

Citește și: Câte zile libere vom avea de Rusalii 2023? Românii se vor bucura de timp alături de familie cu ocazia sărbătorii

Astfel, salariații nu vor mai lucra de Bobotează și de Sfântul Ion, pe data de 6 și 7 ianuarie. Proiectul de lege în cauză a fost adoptat prin votul final al Camerei Deputaților din data de 15 februarie 2023.