Postul Sf. Petru și Pavel 2023. Postul Sfinților Petru și Pavel este unul dintre cele mai importante din cadrul Bisericii Ortodoxe. Creștinii se abțin în această perioadă de la mâncărurile cunoscute în popor drept „de dulce” și au grijă ca gândurile să le fie îndreptate mai mult către divinitate decât spre cele lumești.

În anul 2023, Postul Sfinților Petru și Pavel a început luni, 12 iunie și durează timp de 17 zile, până în data de 29 iunie, atunci când are loc marele praznic.

Postul Sf. Petru și Pavel 2023: Tradiția din bătrâni de la care nu trebuie să te abați în această perioadă

Postul Sfinților Petru și Pavel este foarte important pentru creștinii ortodocși in țara noastră, care se roagă în această perioadă cu evlavie, cerând milostenie de la cei doi apostoli.

Există mai multe tradiții pe care românii le păstrează cu sfințenie de ani întregi.

Un obicei din bătrâni spune că în zilele de luni, miercuri și vineri, în Postul Sfinților Petru și Pavel, nu se consumă ulei. De asemenea, în această perioadă se sfințesc la biserică colaci, lumânări, mere dulci și mere acrișoare, pentru a avea parte de noroc în gospodărie.

Citește și: Când nu se fac nunți în 2024? Calendarul sărbătorilor importante

De asemenea, există câteva lucruri pe care creștinii nu ar trebui să le fac sub nicio formă în postul Sfinților Petru și Pavel.

Astfel, nu se fac nunți și botezuri, nu se organizează cumetrii, nu se cântă, nu se dansează, nu se consumă alcool și nici nu se fumează.

Când se mănâncă pește în timpul Postului Sfinților Petru și Pavel?

Pe perioada postului nu se consumă produse de origine animală. Există totuși câteva zile în care rânduiala bisericească a stabilit că se poate mânca pește.

Este vorba despre data de 24 iunie, zi în care în anul 2023 este prăznuită Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Citește și: Calendar ortodox iunie 2023: Pe ce dată pică Rusaliile?

Alte zile în care se mai mănâncă pește pe perioada Postului Sfinților Petru și Pavel sunt: 15, 17, 18, 22 și 25 iunie.