Sfinții Constantin si Elena sunt sărbătoriți pe 21 mai în fiecare an, iar aceasta zi este considerata una dintre cele mai importante din calendarul creștin. Sărbătoarea creștină care îi cinstește pe Împărații Constantin și Elena este amintită pe 21 mai 2023. Sărbătoarea are dată fixă, iar anul acesta pică într-o zi de duminică. Sfinții Constantin și Elena sunt trecuți cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox.
Cine au fost Sfinții Constantin și Elena?
Constantin și Elena au fost mama și fiu, devenind, după moartea lor, unii dintre cei mai mari și cinstiți sfinți ai creștinismului. Împăratul Constantin a murit în anul 337, iar mama sa a murit în anul 327.
Citește și: Mesaje de Sf. Constantin și Elena 2023: Cele mai frumoase felicitări pentru cei dragi
Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt cunoscuți în istorie pentru rolul lor important în creștinism. Împăratul Constantin a fost cel care a emis Edictul de la Milano în anul 313, prin care se garanta libertatea religioasă pentru creștini și se recunoștea creștinismul ca o religie oficială în Imperiul Roman.
Elena este cunoscută pentru activitățile minunate pe care le-a făcut de-a lungul timpului. Potrivit istoriei se spune că ea a fost cea care a găsit Crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos, în Ierusalim.
Sf. Constantin și Elena 2023: Ce nu este bine să faci pe 21 mai 2023?
In ciuda faptului ca multi oameni știu despre aceasta sărbătoare, exista încă unele tradiții mai puțin cunoscute despre ceea ce nu este bine sa faci in aceasta zi.
Conform tradiției, in ziua de Sfinții Constantin si Elena nu este bine sa tăiem sau sa cosim iarba, deoarece se crede ca acest lucru poate aduce ghinion in viata noastră. De asemenea, nu este recomandat sa spălăm hainele, deoarece acest lucru poate atrage nenorocire si ghinion. Mai mult decât atât, este considerat un gest neplăcut sa ne plângem de problemele noastre in aceasta zi, deoarece se crede ca ar putea aduce ghinion.
Tadiții și obiceiuri de Sf. Constantin și Elena 2023
De Sf. Constantin și Elena, creștinii participă la slujbele religioase organizate cu ocazia sărbătorii Constantin și Elena, unde se aduce un omagiu celor doi sfinți.
În ziua sfântă de 21 mai, femeile obișnuiesc să dea cu tămâie și stropesc cu aghiasmă pentru a alunga duhurile rele și necurate. Pentru sănătate și bunăstare, în ziua praznicului, unul dintre membrii familiei este bine să ducă la biserică trei bujori îmbobociți, flori de lămâiță, dulciuri făcute în casă și pâine.
O altă tradiție mai puțin practicată are legătură cu alungarea spiritelor rele.
Pentru a se apăra de forțe malefice, țăranii aprind un foc mare și stau în jurul lui. Prin acest foc obișnuiesc să treacă și oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul cât vor sta la stână.