Schimbarea la Față 2023: Schimbarea la Față a Domnului Iisus Hristos este unul dintre cele mai importante praznice din Biserica Ortodoxă.

Acest praznic amintește de momentul în care Mântuitorul Hristos și-a arătat puterea divină pe Muntele Taborului, în fața a trei dintre ucenicii săi: Petru, Iacob și Ioan, pentru a-i întări pe aceștia în credință.

Schimbarea la Față 2023: Când este sărbătorit marele praznic?

Schimbarea la față a Domnului Iisus Hristos este prăznuită în fiecare an la data de 6 august 2023. Sărbătoarea este marcată în calendarul creștin ortodox cu cruce roșie și aduce dezlegare la pește pentru credincioși. Acest lucru este foarte important fiindcă pică în Postul Adormirii Maicii Domnului, perioadă în care creștinii nu mănâncă carne și produse lactate.

Citește și: Sf. Ilie 2023: Ce se spune despre această zi în tradiția populară românească?

Postul Adormirii Maicii Domnului este al treilea din cele patru perioade de post rânduite de Biserica Ortodoxă peste an. Acesta este mai scurt în comparație cu alte perioade de postire, iar în cadrul acestor zile de abstinență se regăsesc cele mai puține zile în care este permis consumul de pește.

Schimbarea la Față- Tradiții și obiceiuri

Schimbarea la Față este una dintre cele mai importante sărbători pentru creștinii ortodocși, așa că există mai multe obiceiuri din bătrâni pe care oamenii le mai păstrează și

astăzi cu sfințenie. Se spune că Obrejenia sau Probejenia, așa cum mai este cunoscut praznicul în popor, marchează începutul toamnei așa că de la această dată nu se mai scaldă nimeni în apele curgătoare și nici nu se mai spală rufe la râu. Există și o pedeapsă pentru cele care nu țin cont de acest obicei. Se spune că fetele care nesocotesc tradiția o să se confrunte cu mai multe probleme, printre altele și stoparea creșterii părului.

În general cei care nu respectă sărbătoarea Schimbării la Față vor fi uscați și gălbejiți, la fel ca florile care încep să se ofilească. Un alt obicei spune că nu este bine să se mănânce struguri nesfințiți înainte de acest praznic și nici nu este bine să existe certuri, pentru că cei care se ceartă în această zi sfântă vor avea parte de gâlceavă pe tot parcursul anului.

În cazul în care totuși cineva este certat cu aproapele său, este bine să se împace, altfel va fi mustrat pe parcursul următoarelor 12 luni.

Citește și: Postul Sf. Petru și Pavel 2023: Tradiția pe care trebuie să o respecți în această perioadă

Iar o altă tradiție mai sumbră spune că oamenii care nu își văd umbra capului la răsăritul soarelui în dimineața praznicului vor muri până la finalul zilei.

În ziua în care este prăznuită Schimbarea la Față, credincioșii obișnuiesc să își amintească de cei care nu se mai află printre noi. Prin urmare, creștinii dau de pomană fructe de sezon sfințite, precum mere, pepene, struguri, dar și coliva nelipsită atunci când vine vorba de o pomană. Este recomandat ca pe data de 6 iulie să fie oferite sărmanilor și pachete cu icre și pește, pentru că este o zi cu dezlegare la acest aliment și derivatele sale. Oamenii trebuie să fie însă foarte atenți pentru că, înainte de a da mâncare pentru sufletul celor răposați, produsele trebuie să fie sfințite de către preoți.