Astăzi începe postul Adormirii Maicii Domnului! Prima zi din ultima lună de vară aduce cu ea începutul Postului Adormirii Maicii Domnului. Perioada de abstinență demarcată de către dogmele bisericești durează până la data de 15 august, adică pentru două săptămâni.
Acest post este unul dintre cele mai importante perioade de abstinență de pe parcursul anului și îi pregătește pe creștinii ortodocși pentru cele două praznice din prima jumătate a lunii august, și anume Schimbarea la Față, sărbătorită pe 6 august și Adormirea Maicii Domnului- pe 15 august.
Astăzi începe postul Adormirii Maicii Domnului! Ce trebuie să facă creștinii ortodocși în următoarele două săptămâni
Creștinii au început să postească înainte praznicului Maicii Domnului încă din secolul V. La acea vreme însă, perioada de abstinență era diferită în funcție de locație: în Antiohia oamenii posteau pentru o singură zi, pe data de 6 august, în Ierusalim oamenii se abțineau de la mâncare de dulce timp de opt zile.
Pe de altă parte, anumiți credincioși alegeau să postească pe tot parcursul ultimei luni de vară, iar alții prelungeau perioada de abstinență chiar și în luna septembrie. Abia în secolul al XII-lea, în cadrul Sinodului local din Constantinopol din anul 1166 s-a stabilit ca postul Adormirii Maicii Domnului să aibă durata pe care o are și în ziua de azi, de două săptămâni, între 1 și 15 august.
Citește și: Când nu se fac nunți în 2024? Calendarul sărbătorilor importante
Potrivit dogmelor bisericești, pe parcursul postului, creștinii ar trebui să nu mănânce până la ora 15:00 în zilele de luni, miercuri și vineri. După această oră este recomandat să se consume mâncare uscată sau legume fierte, însă peste care nu se adaugă și ulei de floarea soarelui sau de măsline.
Pe de altă parte, în zilele de marți și joi nu se consumă ulei. Ultimele zile ale săptămâni le aduc creștinilor dezlegare la ulei și vin. În comparație cu alte posturi rânduite de Biserica Ortodoxă, în perioada de abstinență de dinaintea Adormirii Maicii Domnului este permis consumul de untedelemn și vin chiar și în zilele de marți și joi.Tradiții și obiceiuri creștine pe parcursul Postului Adormirii Maicii Domnului
În fiecare zi a postului, creștinii ar trebui să rostească rugăciunea „Paraclisul Maicii Domnului”. De asemenea, în ziua de Sfânta Marie femeile merg la biserică și împart struguri, prune, faguri de miere. Ulterior, acestea plecau la cimitir, unde tămâiau mormintele. Un vechi obicei spune că de la data de 15 august, țăranii trebuiau să renunțe la pălărie și să treacă la căciulă.
Citește și: Câte zile libere avem în 2023 și 2024: Lista liberelor legale. Cine muncește va fi plătit dublu
O altă tradiție spune că sărbătoarea Sfintei Marii este ultima zi în care se mai pot aduna plante tămăduitoare, luna august fiind și ultima lună a semănăturilor de toamnă. Potrivit datinilor din bătrâni, dacă în ziua sărbătorii înfloresc trandafirii va fi o toamnă lungă și răcoroasă. Tot începând cu această dată, țăranii obișnuiau să angajeze oameni care să le păzească viile. În postul Sfintei Marii este interzis ca oamenii să se scalde în apele râurilor. Aceeași tradiție spune că oamenii nu ar trebui să doarmă pe prispă în aceste zile.