24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, este o sărbătoare legală în România. Este o zi cu o semnificație istorică importantă pentru România, motiv pentru care au loc evenimente dedicate celebrării Unirii Principatelor Române. De asemenea, este declarată zi liberă pentru angajați, potrivit Codului Muncii.
Citește și: Zile libere 2025! Când va avea loc prima minivacanță
Cu toate acestea, nu toți salariații pot beneficia de această zi liberă, mai ales cei care lucrează în sectoare esențiale sau în companii unde activitatea nu poate fi întreruptă.
Potrivit legii, angajatorii care nu pot acorda liber pe 24 ianuarie sunt obligați să compenseze angajații prin oferirea unei zile libere în altă perioadă sau prin acordarea unui spor salarial. Sporul pentru munca prestată într-o zi de sărbătoare legală trebuie să fie de cel puțin 100% din salariul de bază corespunzător orelor lucrate.
Cine nu beneficiază de ziua liberă?
Există anumite domenii unde activitatea nu poate fi suspendată, precum sănătatea, transporturile, retailul sau industria alimentară. De exemplu, personalul medical, angajații din farmacii sau cei care asigură servicii publice de urgență sunt nevoiți să lucreze, chiar și de sărbătorile legale.
Ce opțiuni au angajații?
Angajații care sunt nevoiți să lucreze pe 24 ianuarie pot discuta cu angajatorul pentru a stabili compensarea potrivită.
Cele mai comune opțiuni sunt:1. Acordarea unei zile libere: Salariatul va putea beneficia de odihnă într-o zi convenită de comun acord.
2. Plata unui spor salarial: Angajatorii trebuie să acorde un spor de 100% pentru munca efectuată în ziua de sărbătoare.
Este important ca angajatorii să respecte drepturile angajaților în astfel de situații, iar salariații să fie informați despre modalitățile de compensare a muncii prestate în zilele de sărbătoare legală.
În anul acesta, ziua de 24 ianuarie pică într-o zi de vineri, astfel că cei care vor beneficia de zi liberă se pot bucura de un weekend prelungit.Anul acesta, salariații au parte de 15 zile libere legale, dintre care 11 pică în timpul săptămânii. Angajatorii care nu acordă liberele legale sau nu-i recompensează pe cei care lucrează în zilele declarate libere riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000