Perioada în care te recuperezi după o extracție sau un implant dentar este, de regulă, rapidă și fără complicații. Asta se întâmplă în special atunci când urmezi sfaturile medicului stomatolog și eviți anumite acțiuni care pot întârzia vindecarea. De altfel, obiceiurile pe care le faci zi de zi pot prelungi vindecarea gingiei și pot chiar crește riscul de infecții, sângerări și, în cazul implanturilor, de complicații privind biocompatibilitatea.
Iată 3 lucruri importante pe care să nu le faci dacă vrei să te recuperezi rapid după ce ai suferit o extracție dentară sau în perioada de recuperare după inserarea unui implant:
Nu fuma și nu consuma alcool
Fumatul și consumul de alcool au un impact negativ semnificativ asupra procesului de vindecare.
Concret, fumatul reduce fluxul sangvin către gingie, încetinind astfel procesul de regenerare a țesuturilor.
Alcoolul poate și el să interfereze cu procesul de coagulare a sângelui și poate irita zona de vindecare. De asemenea, poate interacționa negativ cu medicamentele prescrise pentru durere sau infecție, reducând eficiența acestora.
Nu consuma alimente dure sau fierbinți
Dieta are un rol important în procesul de recuperare după o extracție sau un implant dentar. Consumarea unor alimente tari, așa cum sunt nucile, chipsurile sau biscuiții, poate irita sau chiar răni zona de vindecare, riscând să disloce cheagul de sânge format pentru a proteja locul extracției sau
implantului.Alimentele și băuturile fierbinți pot crește fluxul sangvin către zona gingiei, ceea ce poate duce la sângerări excesive și încetini procesul de vindecare natural. Pe scurt, alege alimente moi și reci sau la temperatura camerei, cum ar fi piureuri, supele reci sau iaurturi, pentru a evita iritarea zonei sensibile.
Nu clăti energic gura
Este bine să respecți igiena orală, dar trebuie să fii atent la modul în care o faci după o procedură dentară.
Clătirea energică a gurii poate disloca cheagul de sânge format în locul extracției sau implantului, ceea ce poate duce la sângerări și poate crește riscul de alveolită uscată, așa cum menționam și anterior. Este recomandat să clătești gura delicat cu soluție salină (apă cu sare) sau cu apă de gură antiseptică, așa cum, cel mai probabil, ai primit indicații și de la medicul stomatolog.
În plus, scuipatul excesiv sau frecvent poate crea un efect de sucțiune în cavitatea bucală, care poate, de asemenea, disloca cheagul de sânge.
Dacă trebuie să elimini saliva sau sângele, lasă-l să curgă ușor din gură în chiuvetă fără a face mișcări bruște.Recuperarea rapidă după o extracție sau un implant dentar depinde foarte mult de respectarea unor reguli simple. Evită fumatul și consumul de alcool, alege alimente moi și reci și ai grijă la modul în care îți clătești gura după tratamentul stomatologic.
Photo: Unsplash.