Este panică în Marea Britanie, unde cinci copii au ajuns la spital după ce au vapat țigări electronice. Unul dintre ei este în comă indusă. Medicii atrag atenția că substanțele promovate drept sigure pot avea efecte devastatoare asupra organismului, mai ales în cazul copiilor și adolescenților.

Cei cinci adolescenți, cu vârste între 14 și 16 ani au vapat un amestec extrem de periculos. Toți au ajuns de urgență la un spital din sud estul Londrei după ce și-au pierdut cunoștința și au avut stări de confuzie și vărsături.

Unul dintre adolescenții care au folosit aceste dispozitive electronice cu sistem reîncărcabil este în comă indusă. Popular printre tineri pentru așa numitul efect zombie pe care îl creează, acest adevărat drog are efecte devastatoare asupra organismului.

„Discutăm de canabinoizi sintetici. Sunt substanțe care au ajuns cu rapiditate la nivelul sistemului nervos central. Riscul de intoxicare a fost unul extrem de ridicat, pentru că aveam o potență foarte mare a substanței în sine, iar calea de administrare inhalatorie prin acele aparate de vapare a dus la o distribuție rapidă

a acestei substanțe la nivelul creierului”
, spune Radu Țincu, medic toxicolog.  

Potrivit publicației The Sun, substanțele sunt folosite de multe ori chiar și de copiii de 12 ani, inclusiv în școli. Vorbim despre combinații de sinteză, menite să stimuleze efectele canabisului. Promovate ca o alternativă așa zis sănătoasă, în realitate studiile arată că ele au drept consecințe dificultăți în respirație, amețeli, dureri în piept și chiar paralizii temporare.

În Marea Britanie, și nu numai, medicii sunt îngrijorați de riscul crescut de supradozaj care poate apărea în cazul celor care folosesc aceste dispozitive electronice de vapat.

Citește și: Un bebeluș de opt luni din Marea Britanie a murit, după ce instanța a decis deconectarea de la aparate. Părinții sunt revoltați: „I-au luat șansa de a trăi o viață mai lungă”

La noi, un proiect de lege care interzice vânzarea țigărilor electronice și a dispozitivelor de vapat pentru minori a trecut de Senat și urmează să fie votat și de către deputați. Proiectul mai prevede și că școlile vor fi obligate să ia măsuri prin regulamentele interne pentru interzicerea vânzării, deținerii și consumului unor astfel de produse în unitățile de învățământ.